O întrebare cu care tot mai mulți cetățeni se confruntă în ultima vreme, o întrebare care scoate în evidență nevoia de prevenție atât pentru propria sănătate cât și pentru electrocasnicele din gospodărie. Apa dură atacă pielea, rinichii, și pot apărea boli precum dermatita sau pietrele la rinichi, și este o problemă foarte mare și pentru electrocasnice.
Știm cu toții faptul că „mașina de spălat trăiește mai mult cu Calgon”, aceste reclame ne-au rămas întipărite în minte și au ajuns să ne bântuie mai ales după ce am avut și noi probleme cu electrocasnicele atacate de calcar.
Într-adevăr, pentru mașinile de spălat există soluții precum Calgon, însă în fiecare gospodărie se mai găsește un boiler electric, se mai găsește un espressor, se mai găsește un aspirator pe apă, electrocasnice în care nu poți să pui Calgon.
De asemenea, noi ca și oameni nu putem să mâncăm Calgon astfel încât să scăpăm de apa dură din organism. Singura soluție logică este instalarea unui dedurizator apă în locuință. Vom discuta așadar în cele ce urmează despre costuri, despre această idee dacă este viabilă sau pe termen mediu și lung.
Merită investiția într-un dedurizator apă?
În România, totul se rezumă la bani. Oamenii se urnesc destul de greu atunci când vine vorba despre niște investiții pe termen lung care au drept scop prevenția. Oamenii sunt greu de convins asupra faptului că peste tot în lume este mai ieftin să previi decât să tratezi sau să repari, și mulți dintre noi ne gândim să instalăm în gospodărie un dedurizator apă doar atunci când facem pietre la rinichi și ne săturăm de căratul baxurilor cu apă de la magazin, pe scări, ori atunci când mașina de spălat pe care am cheltuit o grămadă de bani își dă duhul din pricina calcarului, a apei foarte dure.
Un dedurizator BlueSoft K100/VR34 costă undeva la 2000 RON. Costul de întreținere ajunge undeva la 100-150 de lei / an. Dacă facem un calcul simplu, putem să recuperăm această investiție în nici 2 ani dacă ne gândim la câți bani cheltuim cu apa îmbuteliată de la magazin. Nu mai punem la socoteală efortul fizic necesar acestor cumpărături, punem la socoteală doar banii pe care-i cheltuim în fiecare zi cu apa de la magazin. 5 RON / zi dacă cheltuim pe apa îmbuteliată, într-un an sunt 1825 RON, deci aproape am amortizat complet prețul unui dedurizator apă.
Desigur, în funcție de preferințe sau de puterea financiară a fiecăruia, se pot cheltui mult peste 5 RON / zi cu apa îmbuteliată, însă am făcut un calcul modic pentru a demonstra faptul că investiția într-un dedurizator apă se poate recupera în mai puțin de 2 ani.
De asemenea, dacă socotim și electrocasnicele care se pot defecta din pricina apei calcaroase: boilere, espressoare, mop-uri cu abur, observăm că paguba poate fi destul de mare în cazul în care acestea ajung să fie atacate de calcar, multe dintre ele nemaiputând fii salvate / curățate.
Așadar, strict din punct de vedere economic, investiția într-un dedurizator apă este mai mult decât rentabilă. În plus, siguranța unei ape de foarte bună calitate este cea care contează cel mai mult.
Cu toții trebuie să fim preventivi în ceea ce privește starea generală de sănătate și cred că niciodată nu ar trebui să punem banii mai presus de propria sănătate. Trăim niște vremuri destul de tulburi și suntem obligați să avem grijă de propria sănătate, întrucât nu avem un sistem public de sănătate orientat spre prevenție sau protecție față de cetățeni.
Orice investiție în această direcție este benefică și consider că în viitorul apropiat acest trend legat de instalarea de dedurizatoare pentru apă în locuință va lua o amploare mult mai mare. Depindem foarte mult de apa care ni se servește și trebuie să fim siguri că este de calitate.