Idei de amenajare pentru terasa ta!

Indiferent dacă ai o curte mai mare sau mai mică, construirea unei terase exterioare este întotdeauna o idee bună! Un deck constituie o modalitate extrem de versatilă de amenajare a grădinii tale și există o mulțime de stiluri din care poți alege ceva care să ți se potrivească. Poți crea o zonă în aer liber fabuloasă cu o pergolă pe care să o folosești pe tot parcursul anului, să proiectezi doar o simplă alee amenajată până la fundul grădinii sau chiar să construiești o platformă robustă pentru a găzdui o zonă de bucătărie și masă în aer liber. Iată câteva idei oferite de specialiștii în terase deck!

 

  1. Protecție pentru soare sau ploaie

 

 

Cât de mult ți-ar plăcea ca terasa ta să se scalde în razele soarelui, un adăpost suplimentar împotriva caniculei sau a ploii este întotdeauna necesar. Poți opta pentru o simplă umbrelă de soare, ca soluție rapidă relativ ieftină, pentru copertine retractabile sau parasolare din pânză sau chiar pentru o soluție permanentă, cu un paravan fix din lemn.

 

  1. Tonuri închise, pentru o impresie puternică

 

 

Nu este nevoie să folosești doar tonuri naturale de lemn pentru deck, dacă nu dorești – o nuanță mai închisă sau mai puternică poate aduce o notă dramatică unui spațiu în aer liber. Nuanțele de gri și maro-urile puternice  și-au făcut acum locul și în domeniul teraselor moderne. Combină culorile îndrăznețe cu mobilier cu aspect vintage și vei crea un aspect eclectic casual. Iar dacă alegi materiale de bună calitate, vei putea modifica rapid culorile terasei folosind un lac nuanțator sau o vopsea nouă.

 

  1. Folosește-te de geometrie!

 

 

Ce-ar fi dacă, în locul tradiționalei forme pătrate sau dreptunghiulare, ai opta pentru o terasă rotundă sau în formă de segment de cerc? Dacă îți dorești un deck cu totul inedit, un astfel de design ar putea fi doar calea de urmat. Aceasta ar constitui o amenajare excelentă pentru petreceri relaxate în grădină sau pentru familii numeroase, deoarece va permite tuturor să se răspândească confortabil. Iar dacă grădina ta se află pe o pantă, poți profita de acest neajuns pentru a crea un deck în mai multe planuri.

 

  1. Deck-ul de pe acoperiș

 

 

Dacă nu ai o curte exterioară, poate că ești destul de norocos să locuiești într-o clădire cu un acoperiș plat, accesibil, pe care să îl poți schimba construind un deck ca în filme! Poți alege materiale naturale, în nuanțe potolite, pentru a crea o atmosferă contemporană. Mobilează apoi terasa cu mobilier de grădină în nuanțe neutre, asortate cu perne colorate care vor asigura accentele de culoare pentru o scenă sofisticată. Plantele și arbuștii în ghivece și jardiniere mari, care se potrivesc cu aspectul podelei, îți vor oferi un plus de intimitate.

 

  1. Colțul tău secret de terasă

 

Dacă îți dorești un colțișor doar al tău, departe de agitație, poți să-ți construiești o terasă ascunsă. Șemineul, fotoliile, măsuța și lampadarul oferă tot confortul unui living, iar aerul proaspăt, lumină solară și parfumul plantelor îți vor asigura o tranziție extrem de puțin sesizabilă de la interior la spațiul exterior, experiență de viață la care visăm cu toții. În plus, structura din lemn de deasupra capului te va proteja de raze fierbinți ale soarelui și va fi extrem de eficientă în sezonul ploios.

 

  1. Balustradă sau banchetă?

 

 

Dacă ești în căutarea unei alternative inteligente pentru o balustradă de terasă, un design precum cel din imagine ar putea fi biletul câștigător! Nu numai că definește perimetrul terasei, cu mult stil, dar se dublează și ca spațiu generos pentru ședere – ideal dacă îți place să organizezi petreceri în grădină. Iar faptul că deck-ul este situat pe un teren în pantă, îl transformă într-un loc minunat pentru a te relaxa și a admira peisajul învecinat de la înălțime.

 

  1.  Treceri curbate peste apă

 

 

O punte de lemn ușor arcuită peste apă îți oferă, de asemenea, un loc ideal pentru a sta și a admira frumusețea naturii. Proiectează o margine ușor curbată pentru o senzație de spațiu. O nuanță deschisă de culoare va marca zona și va adăuga atmosfera liniștitoare. E cam greu de construit de unul singur, dar vei găsi cu ușurință specialiști care să te ajute să obții acest efect.

 

  1. Deck pentru spații înguste

 

 

Curțile noastre au adesea câte un spațiu irosit la capătul îndepărtat, pe care nu ne obosim să îl folosim. Dacă vei adăuga însă un deck în acest spațiu, îl vei putea transforma cu ușurință într-un loc de luat masa în aer liber sau pur și simplu într-un loc pentru relaxare. Iar dacă vei proiecta și o închidere retractabilă cu sticlă, vei putea folosi acest loc minunat în tot timpul anului!

 

  1. Jardiniere integrate în terasă

 

 

De cele mai multe ori, construim mai întâi deck-ul, iar abia de apoi îl amenajăm folosind jardiniere și ghivece cu plante verzi. Însă putem proceda și altfel: o idee ar fi să construiești terasa exterioară în jurul spațiilor special create pentru plante! Pe lângă aspectul extrem de spectaculos, acestea vor fi și mult mai ușor de îngrijit.

 

  1. Deck cu loc de grătar

 

 

Utilizează înălțime și elemente verticale și vei putea transforma o terasă concepută pentru mese în aer liber într-o piesă centrală. Semi-împrejmuirea deck-ului poate ajuta la zonarea acestuia ca parte distinctă a curții tale, iar instalarea unui grătar îl poate transforma într-o mini bucătărie în aer liber. Astfel, poți petrece timp de calitate alături de oaspeții tăi, în loc să te ascunzi în bucătărie!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.