În urmă cu ceva vreme am primit de la ANAF o somație de plată cu titlu executoriu pentru ceva datorie din 2015. Am trimis contestație prin SPV și după muuult timp, am primit și răspunsul. Cei de la ANAF recunosc faptul că este o greșeală dar acum, îmi vin în minte două întrebări: ce se întâmpla dacă nu trimiteam contestație și lăsam de la mine?
Cum se întâmplă în majoritatea cazurilor… Românii se tem de ANAF și când văd hârtii de plată se duc repede și plătesc. Păi ce se întâmple aș fi dat banii și cu asta basta. Credeți că m-ar fi căutat cineva de la ANAF să îmi dea banii înapoi? Nici vorbă. ANAF-ul nu are obiceiul să dea nimic înapoi.
Și la PFA dacă plătești prea mult impozit nu primești diferența înapoi, ci rămâne în contul tău pentru viitor. ANAF-ul este cea mai mizerabilă instituție din România din punctul de vedere al modului în care tratează cetățeanul. Să nu uităm cum a făcut ANAF-ul când a trebuit să dea banii înapoi pe taxa auto.
Cetățenii au plătit-o într-o singură tranșă iar cei de la ANAF au decis să o dea înapoi cetățenilor în 5 rate pe durata a 5 ani. Niște mizerabili de funcționari publici care-și bat joc de cetățeni.
A doua întrebare la care aș vrea să primesc răspuns, este cine plătește pentru aceste greșeli? Nimeni, evident. Doar sunt funcționari publici și orice ar face, nu-i trage nimeni la răspundere.
Funcționarii publici în țara asta au căpătat un statut foarte special. Sunt protejați de șefi funcționari care nu-i sancționează niciodată indiferent ce ar face. Și salariile, au salarii care mai de care mai mari și mai umflate de sporuri imbecile și penibile. Funcționarii publici sfidează cetățenii care le plătesc salariile, se înmulțesc pe bază de pile și cam atât. Au ajuns la 1.3 milioane ca „cifră de afaceri” în 2019, la 6.5 milioane populație activă, cu putere de muncă.