Chiar trebuie sa mergem la un control stomatologic de doua ori pe an?

Mergi la dentist atat de des pe cat ar trebui? Potrivit sondajelor, sunt sanse mari sa nu o faci.

Exista o buna constientizare a legaturii dintre o gura sanatoasa si stare generala de sanatate. Dar cand vine vorba de a merge la medicul dentist, chiar daca sunt intr-adevar bine intentionati, nu multi duc lucrul la bun sfarsit ( nu ajung pe scaunul medicului stomatolog).

Deci, cat de des ar trebui sa mergem la o consultatie stomatologica? Anual? De doua ori pe an? Numai atunci cand exista o problema? Raspunsul la aceasta intrebare, ca si in cazul altor intrebari importante este … depinde.

Sa incepem cu cel mai bun mod de actiune: consulta medicul dentist de doua ori pe an, fara nicio ezitare. Este cu adevarat necesar? Pentru majoritatea oamenilor este, si iata de ce:

  • Cu cat mergi mai frecvent la cabinetul stomatologic, cu atat este mai probabil sa rezolvi problemele inainte ca acestea sa devina mai grave.
  • Ingrijirea preventiva poate duce la economisirea de timp si bani – cu cat astepti mai mult sa mergi la un control stomatologic, cu atat este mai probabil sa ai nevoie de o procedura potential consumatoare de timp si costisitoare.
  • Unele asigurari medicale vor acoperi in totalitate verificarile preventive, dar alte proceduri necesita, de obicei, sa platesti o parte din buzunar.
  • Chiar daca ai grija de dintii tai si nu ai probleme, o schimbare brusca a rutinei sau obiceiurilor alimentare poate duce rapid la o schimbare a dintilor sau a gingiilor.
  • Periajul profesional in cabinetul stomatologului nu numai ca pastreaza dintii sanatosi, ci este singura modalitate de a scapa de acumularea de tartru si de a obtine un zambet mai stralucitor.

Daca te speli pe dinti in mod regulat, nu ai un istoric al problemelor dentare si esti intr-o stare de sanatate foarte buna, probabil iti poti programa vizita la medicul dentist o data pe an, daca este cazul. In orice caz, nu ezita sa iti intrebi medicul dentist la cat timp ar fi bine sa te prezinti la cabinet; pe baza evaluarii, el va fi cel mai in masura sa iti spuna care este frecventa potrivita pentru tine.

Cine ar trebui sa mearga mai des la medicul stomatolog?

Desi recomandarea de doua ori pe an este indicata pentru majoritatea oamenilor, persoanele din anumite grupuri cu risc crescut ar trebui sa colaboreze cu medicul dentist pentru a dezvolta un plan de tratament adaptat conditiilor lor specifice. Este posibil sa te afli intr-un grup cu grad ridicat de risc daca:

  • Ai un sistem imunitar compromis;
  • Suferi deja de o boala gingivala;
  • Esti diabetic;
  • Esti insarcinata;
  • Apar frecvent cariile dentare.

Ce se intampla de obicei la un control stomatologic?

O consultatie obisnuita consta in doua etape: verificare sau examinarea preliminara si curatarea sau profilaxia orala sau stabilirea unui plan de tratament, daca este cazul.

Medicul dentist va verifica daca sunt prezente carii. Radiografiile ar putea fi necesare pentru a detecta cariile dintre dinti. Examenul va include, de asemenea, un control al placii si tartrului de pe dinti. Placa este un strat clar, lipicios de bacterii. Daca nu este indepartata, se poate ingrosa si poate deveni tartru. Daca placa si tartrul se acumuleaza pe dinti, pot provoca boli ale cavitatii orale.

Urmeaza verificarea gingiilor. Acest lucru se va face cu un instrument special pentru a masura adancimea spatiilor dintre dinti si gingii. Cand avem gingii sanatoase, spatiile sunt superficiale. Cand oamenii sufera de boli ale gingiilor, spatiile pot deveni mai profunde.

Verificarea trebuie sa includa, de asemenea, o examinare atenta a limbii, gatului, fetei, capului si gatului. Aceasta examinare se face pentru a identifica orice semne de umflaturi, roseata sau posibile semne de cancer.

Dintii tai vor fi, de asemenea, curatati la vizita stomatologica. Periajul si folosirea atei dentare ajuta la curatarea placii, dar nu poti elimina tartrul acasa. In timpul curatarii, medicul dentist va folosi instrumente speciale pentru a indeparta tartrul. Aceasta procedura se numeste detartraj. In majoritatea cazurilor, este folosita o pasta dura de curatare a dintilor. Ajuta la eliminarea tuturor petelor de pe dinti.

In concluzie, nu poti gresi daca alegi sa mergi la dentist de doua ori pe an. Este cel mai bun mod de a ramane cu un pas in fata potentialelor probleme. Cu toate acestea, daca esti foarte sarguincios in ceea ce priveste ingrijirea orala la domiciliu si nu esti intr-un grup cu risc sporit, poti face o vizita anuala la cabinetul stomatologic. In cele din urma, tu si medicul dentist ar trebui sa colaborati pentru a determina programul de verificare adecvat nevoilor tale.

Esti hotarat sa faci o vizita la stomatolog? Fa-ti o programare aici http://www.drgrigoriu.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.