România are în acest moment încă o țară dincolo de granițe, sub formă de Diasporă. Nu este ceva bun, dar nici ceva greșit în contextul în care aderarea la UE ne-a permis libera circulație și accesul pe piața muncii din Vest.
Fiecare este liber să facă ce dorește cu viața lui, și e oarecum dator să încerce să ducă o viață mai bună. Am analizat în ultimii ani pe cei care aleg să plece și din păcate unii dintre ei, nu toți, fac niște greșeli care le transformă munca într-o operațiune în zadar.
Se pleacă pentru o viață mai bună și din păcate, după ani de muncă prin țări străine, nu toți se bucură de ea. Haideți să vedem care sunt cele mai mari 2 greșeli pe care le fac destul de frecvent românii plecați la muncă în străinătate.
2 greșeli pe care le fac destul de frecvent românii plecați la muncă în străinătate
- investesc banii în mașini scumpe și case în România în care ajung să mai locuiască doar câteva săptămâni pe an. Eu unul nu înțeleg de ce ai trimite toți banii în țară pentru a ridica o casă cu 3 etaje în care locuiești 2 săptămâni de Paști și 2 de Crăciun. Cu mașinile iarăși nu înțeleg, de ce se fac rate la mașini de 20, 30 de mii de euro? Asta înseamnă o viață mai bună? Rate mari la mașini și case în care stai o lună pe an?
- strâng bani afară și vin să se apuce de afaceri în România. N-ar fi o problemă dacă oamenii s-ar pricepe la domeniile în care investesc. Există multe cazuri fericite de oameni carte au mers de exemplu 5-6 ani la muncă în Spania la sere apoi, s-au întors în România și au deschis și ei o seră. Așa da, însă dacă muncești pe afară 5 ani și deschizi service auto, spălătorii auto sau restaurante în situația în care tu ai lucrat ca șofer pe camion, clar nu are cum să meargă.