Bullying-ul începe să devină o problemă din ce în ce mai mare în școlile din România din pricina faptului că societatea se degradează constant în loc să evolueze. Avem parte de tot mai multe familii dezorganizate, de tot mai mulți tineri care consideră că nu au nevoie de bacalaureat pentru a reuși în viață, de tot mai mulți copii crescuți de anturaj, nu de părinții plecați la muncă în străinătate. E normal ce se întâmplă așadar, din moment ce generațiile de copii care vin din spate nu mai știu ce-i acela bun simț.
Neavând cine să le ofere educație în cei 7 ani de-acasă, e clar că odată ajunși în școală, nu se va mai putea face mare lucru pentru ei. Apoi, mai sunt și probleme cu violența în familiile noastre, cauzate de alcool sau simple neajunsuri, ori incompatibilitate într-un cuplu format „de urgență” la apariția unei sarcini nedorite. În momentul în care copiii cresc fără dragoste părintească, în violență, în aburi de alcool sau în anturaj, ei devin elemente-oglindă a ceea ce trăiesc, cum bine zicea o zicală englezească „Children learn what they live” – copiii învață ceea ce trăiesc.
Ei devin bully în școlile și așa prost organizate de la noi, în care profesorii nu-și mai dau interesul pentru nimeni și pentru nimic. Întrebarea de bază este ce se poate face pentru a rezolva aceste probleme de bullying din școlile noastre pentru că ele devin tot mai dese, fiind aduse în prim plan de fel de fel de clipulețe postate online.
Cum rezolvăm problemele de bullying în școlile românești?
În primul rând, părinții de copii abuzați trebuie să meargă cu ei la psiholog. Traumele suferite prin bullying la vârste așa de fragede trebuie vindecate. Părinții trebuie să caute un psiholog copii București, ori Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Constanța, din ce oraș sunt. Un copil merită să crească fericit și să se bucure de viață, nu să stea trist și fricos mereu din partea unor prost crescuți, din partea unor alți copii fără bun simț care provin din familii dezorganizate ori din familii de cocalari.
Din păcate după cum putem observa în jur, bunul simț este pe cale de dispariție. Copiii crescuți în mod contrar societății, adică cu bun simț și toate cele, trebuie oarecum protejați iar ședințele de terapie cu psihologul îi va ajuta destul de mult dacă ajung din păcate victime ale fenomenului bullying.
În al doilea rând, atunci când părinții află că la școala unde învață copilul lor, în clasa în care acesta este înscris, există bully, trebuie să ia măsuri urgente. Să discute cu ceilalți părinți, cu dirigintele și cu directoarea școlii. Dacă nu poate fi mutat acel bully sau acei bully, ar fi o idee bună ca cel necăjit să fie mutat la altă clasă sau chiar la altă școală. Să stea mai departe în aceeași clasă cu niște oameni care-și bat joc de el continuu nu este o idee tocmai bună.