În acest moment, România are peste 5 milioane de cetățeni plecați la muncă în străinătate ori pur și simplu emigrați definitiv. În cazul în care un cetățean român moare în străinătate din diverse cauze (boli, accidente rutiere, accidente de muncă, atentate teroriste, etc), rudele acestuia trebuie să urmeze câteva proceduri destul de întortochiate pentru a aduce înapoi în țară trupul neînsuflețit, cu scopul de înhumare. În cele ce urmează vom descrie acțiunile pe care le puteți face pentru a repatria trupul în cazul în care o rudă de-a voastră suferă un deces în țări străine.
Ce trebuie făcut în cazul rudelor decedate în străinătate
- Decesul rudei TREBUIE înregistrat la autoritățile locale din țara în care s-a petrecut neplăcutul eveniment. În niciun caz nu încercați să aduceți trupul fără notificarea autorităților străine. Deși nu este obligatoriu, decesul persoanei poate fi înregistrat și la ambasada României din țara respectivă, ori la Consulat. De obicei, dacă autoritățile locale iau act de deces, acestea vor înștiința autoritățile române și dacă este cazul, autoritățile române vor înștiința mai departe rudele din România. Odată înregistrat decesul la ambasada României sau la consulat, se va elibera certificatul de deces al persoanei defuncte.
- Informați-vă bine în ceea ce privește cauza decesului. Dacă este vorba despre altercații sau omoruri, repatrierea va întârzia destul de mult din cauza investigațiilor care vor avea loc ulterior. Aceste informații le veți putea lua de la poliție de obicei, însă puteți ruga pe cei de la Ambasada României să se informeze în cazul în care nu cunoașteți limba țării în care s-a întâmplat necazul.
- Luați legătura cu o firmă de transport funerar internațional. Va fi nevoie de aceasta pentru a aduce în țară trupul neînsuflețit. Acest transport se va face în baza pașaportului mortuar, pașaport care va fi eliberat de către ambasadele sau consulatele României. În cazul în care corpul a fost incinerat iar rezultatul este o urnă cu cenușă, nu mai este necesar acest pașaport. Legat de prețurile pentru serviciile de repatriere, acestea variază în funcție de mai mulți factori. Depinde în primul rând calea de transport: aerian sau rutier. Dacă discutăm despre transport funerar internațional pe cale rutieră din Europa, costurile ajung undeva pe la 1000 de euro.
După cum putem vedea, majoritatea procedurilor se vor face prin ambasadă și prin consulat, așa că trebuie să fiți pregătiți pentru lungi discuții și lungi așteptări. Nu există alte variante așa că trebuie să aveți oarecum răbdare. Știu că va fi dificil, însă sunt momente în care contează mai mult ca niciodată menținerea calmului și a cumpătului. Este un episod foarte trist din viețile noastre dar din păcate, timpul înapoi nu-l mai putem da.