Eleganta clasica a blaturilor din marmura este foarte greu de egalat. Chiar daca bucataria ta este una traditionala sau una moderna, blaturile din marmura se vor potrivi perfect oricarui design. Paleta cromatica foarte larga si textura si venaturile unice fac ca blaturile din marmura sa transforme o bucatarie sau o baie obisnuita intr-o adevarata opera de arta. Mai mult, atunci cand sunt combinate cu mobilierul potrivit si cu alte obiecte decorative bine alese, rezultatele sunt uimitoare.
Blaturile din marmura sunt alegerea cea ma buna atunci cand se doreste calitate si eleganta superioara.
Ce trebuie sa stii despre blaturile de bucatarie din marmura
Marmura este o roca metamorfica care contine o concentratie ridicata de calcit sau dolomit. Formarea marmurei este rezultatul recristalizarii calcarului in urma unor presiunii si caldurii intense din timpul proceselor geologice desfasurate pe perioade foarte mari de timp. Cele mai populare tipuri de marmura folosite pentru utilizarea in blaturi de bucatarie sau baie sunt:
- Marmura de Carrara: nuante de la alb la albastru gri, Italia
- Marmura de Connemara: verde, Irlanda
- Marmura Makrana: alb, India
- Marmura Etowah: roz somon sau roze, Georgia SUA
- Marmura de Paros: alb perfect, Grecia
- Marmura Sienna: galben cu venaturi in culori variate, Italia
- Marmura de Ruschita: nuante de la alb la gri, roz, roz-galbui si rosiatic, Romania
Marmura variaza in functie de marimea granulelor si de cantitatea venaturilor, astfel ca pietrele turnate din diferite parti ale lumii au un aspect unic. Marmura cu granulatie fina tinde sa fie mai consistenta in culoare. Granulatia mai mare produce mai multe variante de culoare.
Finisajele cele mai populare pentru blaturile din marmura sunt urmatoarele:
Desi tipul de finisaj nu va influenta tipul de produs de curatat folosit pentru intretinere pe termen scurt, alegerea finisajului va afecta cu adevarat abilitatea ta pe termen lung de a pastra marmura la fel ca in ziua in care a fost instalata.
Finisaj mat. Este un finisaj neted, neslefuit al suprafetei pietrei. Marginile pot fi taiate drept sau oblic (tesit) in functie de aspectul pe care se doreste.
Finisaj slefuit. Presupune un finisaj lucios, stralucitor al suprafetei pietrei, cu marginile drepte sau taiate oblic(tesite).
Finisaj Antichizat. Este o metoda de invechire a pietrei, ce presupune rotunjirea marginilor sale, pentru un efect vizual deosebit, ce da impresia de antic.
Avantajele blaturilor din marmura
Duritatea si frumusetea sunt cele doua trasaturi esentiale ale blaturilor din marmura. Acestea sunt cel mai des mentionate calitati atunci cand designerii prezinta avantajele lor. Insa, blaturile din marmura au o serie mai lunga de beneficii. Iata care sunt avantajele blaturilor din marmura:
- Fiecare blat de marmura este unicat
- Frumusete de neegalat
- Un spectru bogat de culori si venaturi
- Mai multe finisaje premium care ofera aspectul si textura dorita
- Se potriveste bine cu majoritatea stilurilor de design
- Ofera durabilitate deosebita atunci cand sunt ingrijite corespunzator
- Rezistenta excelenta la caldura
- Dezvolta o patina usoara cu timpul care ii ofera un aspect vechi, antic.
Dezavantajele blaturilor din marmura
La fel ca orice alt material, marmura are si ea anumite dezavantaje. Iata care sunt principalele dezavantaje ale blaturilor din marmura:
- Marmura este poroasa si se va pata daca nu este etansata corespunzator si curatata periodic
- Trebuie sa fie impermeabilizata o data pe an
- Se zgarie mai usor decat granitul, in special in finisajele foarte lucioase
- Pot fi ciobite sau crapate daca se scapa obiecte grele pe ele
- Mai scumpe decat alte tipuri de blaturi
Instalarea unui blat de marmura
Instalarea unui blat de lucru din marmura este un proces care necesita un efort considerabil si o masurare foarte meticuloasa.
La fel ca orice proiect de amenajare, masuratorile sunt cruciale!
Asigura-te ca tii cont de toate detaliile, cum ar fi: modul si directia in care fiecare dulap sau aparat electrocasnic se deschide.
Sabloanele sunt utile in calculul modificarilor ulterioare pentru chiuvete, aragaz, etc. Grosimea panoului din spatele chiuvetei sau aragazului trebuie sa fie luata in considerare, pentru a te asigura ca elementele precum robinetele se vor potrivi bine intre chiuveta si panou.
Daca blatul tau din marmura vine in 2 sau 3 placi care trebuiesc imbinate, ai putea avea nevoie de lamele, pentru ca toate partile sa fie la acelasi nivel. Siliconul trebuie aplicat intre cele doua placi de marmura, pentru a permite expansiunea si contractia.
Pentru fixare, foloseste rasina epoxidica. Cand rasina epoxidica uneste cele doua bucati de blat la o tivitura, ar trebui amestecata cu rasina colorata, de culoarea blatului de marmura.