Motivul pentru care România nu prea mai are ferme

Am trecut aseară pe lângă o fermă de porci aflată la câțiva kilometri de oraș. Frumos făcută, cu fonduri europene, tot ce trebuie. Curățenie, spațiu, frumos, ca-n occident. Am fost curios să văd care-i treaba cu ea și am nimerit patronul chiar la poartă.

Omul se pregătea să plece acasă. Am aflat că are o capacitate de creștere de vreo 500-700 de porci, nu era ceva foarte mare dar omul a spus chestia asta oftând. El voia mai mult, avea loc pentru mai mult, dar problema cea mai mare era că nu prea avea cine să-i îngrijească.

Cu toate că ferma era situată între localități rurale încă populate, omul mi-a mărturisit că greu de tot reușește să aducă oameni la muncă acolo. Greu de tot. Și cu ziua și cu contract, oamenii nu vor pur și simplu să muncească.

Se mulțumesc să stea pe la cârciumă unde să bea tot ce muncesc pe ici pe colo, din păcate. Eh, nu e o imagine tocmai străină de lumea satului românesc. L-am întrebat pe om de salariu, de programul de lucru, de contracte de muncă.

Mi-a spus că el ar face pe loc contracte, că a luat fonduri UE și că vrea ca totul să fie în regulă. Că se pregătește de o fermă de vaci pentru care cumpărase deja un gard electric dar tot așa, de mici dimensiuni. Despre plată, 1 milion la zi plus mâncare. Adică 100 de lei.

Nu știu, eu cred că sunt bani destul de frumoși pentru munca respectivă, pentru acel nivel de pregătire. Adică un om care vine zilnic la muncă acolo, dacă lucrează inclusiv sâmbătă, duce acasă un salariu de 2500 lei net, bani în mână, plus că nu cheltuie nimic cu mâncarea cât e la muncă.

Și fiind fermă de porci, mi-a zis omul că numai friptane le face la cei care decid totuși să facă ceva cu viața lor. Am plecat înspre casă după această discuție și m-am întristat.

M-am întristat să văd oameni care vor să facă ceva la ei în țară, oameni care nu vor să fie slugi prin străinătate și care se lovesc de leneși la tot pasul. Cum să dai tu înainte când depinzi de cei din jur iar cei din jur sunt precum țara?

Că multă lume are impresia că România e o țară săracă din cauza faptului că cei de la putere fură. Nu-i așa fraților, România e o țară săracă pentru că ea colcăie de lene. Păi nu am avut noi articol cu cea mai mare firmă din Mehedinți din punct de vedere al numărului de angajați?

O firmă de pază… Aici oamenii vor să se ducă la muncă să stea, nu să învețe ceva, nu să aibă responsabilități, etc. Asta dacă vor totuși să muncească. Dacă sunt precum prețioșii de pe la țară, e mai mult decât grav.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.