Cum reactivezi un domeniu expirat?

Domeniile web expiră, iar de la 1 martie 2018 expiră chiar și cele .ro pe care mulți dintre noi le cumpăraserăm deja pe viață. În momentul în care un domeniu web expiră ai 90 de zile perioadă de grație să-i prelungești valabilitatea sau să-l reînnoiești.

Haide să vedem care sunt pașii de urmat pentru o prelungire domeniu expirat, fie el și domeniu .ro.

Cum reactivezi un domeniu expirat?

După cum spuneam mai sus, reactivarea domeniului se poate face în perioada de grație (90 de zile). Discutăm despre o perioadă de protecție în care nimeni nu poate cumpăra domeniul tău deși acesta este practic expirat, din diverse motive… poate ai uitat de el sau ești nehotărât să-l păstrezi.

Dacă depășești perioada de grație și ești norocos (adică nu cumpără nimeni domeniul tău), trebuie să folosești procedura de înregistrare domenii ca să-l achiziționezi din nou.

Pentru a reactiva un domeniu deja expirat, trebuie urmezi câțiva pași simpli și să achiți prețul acestuia. În general, cam 20 de euro în cazul în care este vorba despre un domeniu uzual de tipul .com, .ro, .info, .eu și așa mai departe. Dacă alegi să reînnoiești domeniul pe inregistrare-domenii.tm.ro, o să ai posibilitatea de a achita și prin transfer bancar sau depunere numerar la casieriile băncilor, exclusiv ING Bank și Libra Internet Bank.

Cum prelungești un domeniu web practic?

În principiu, trebuie să urmezi 4 pași foarte simpli:

  1. Scrii numele domeniului în căsuța principală, alegi apoi extensia (.ro, .com, etc.) și să apeși butonul negru pe care scrie „Prelungire Domeniu”.
  2. Următorul pas este la fel de simplu, trebuie să alegi pe câți ani dorești această prelungire domeniu. Cu cât alegi o perioadă mai mare cu atât vei avea un discount mai mare. La 10 ani ai de exemplu o reducere de 32 de euro, ceea ce e destul de ok.
  3. Pasul 3 este cel mai important pentru că nu e loc de greșeală. Aici trebuie să completezi CORECT datele tale sau ale companiei dacă este site-ul firmei. Adresa de e-mail trebuie completată bine, deoarece pe acea adresă vei primi notificările data viitoare când va expira domeniul.
  4. Ultimul lucru pe care-l ai de făcut după ce ai ales perioada de prelungire și după ce ai completat datele de contact este să plătești.
    Pentru o bună desfășurare a lucrurilor, recomand plata cu cardul online. Este o plată fără comisioane preluată direct de Libra Bank, însă poți opta și pentru alte metode precum depunere numerar la casieriile băncilor sau transfer bancar (ordin de plată). Nu e nimic complicat, nici chiar pentru cei neinițiați în online.

Așadar, este indicat pe viitor să urmărești adresa de e-mail cu care ai înregistrat domeniile, să nu mai ajungi în perioada de grație. E păcat să pierzi munca de ani de zile, și totul dintr-o neatenție. Mulți dintre noi investim în imagine online, în SEO, în Adwords și toate aceste investiții riscă să se ducă pe apa sâmbetei dacă pierdem domeniile.

Mare atenție așadar și în cazul în care totuși se întâmplă să expire, nu dispera, prelungește domeniul imediat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.