Mai au jucăriile educative importanță?

Una dintre întrebările pe care mi le-am pus în ultima vreme, observând din ce în ce mai mulți părinți care se îndepărtează de jucăriile educative și se apropie tot mai mult de tehnologie. De la vârste foarte fragede, copiii primesc telefoane mobile și tablete, calculatoare, laptopuri, niște dispozitive care din punctul meu de vedere nu reușesc să dezvolte atât de mult precum jucăriile clasice.

Părinții moderni trebuie să conștientizeze faptul că tehnologia modernă pe cât de bună poate fi uneori, pe atât de destructivă poate să devină în special pentru cei mici care nu prea înțeleg ce se petrece în jurul lor. Tehnologia plafonează dezvoltarea celor mici și reușește de multe ori să le strice și vederea în cazul în care discutăm despre ore multe state în fața calculatorului.

Părerea mea este că părinții trebuie să investească în cadouri copii mai clasice, în jucăriile educative pe care le-am avut și noi în copilărie. Acele jucării și joculețe care ne uneau, care ne făceau să interacționăm sau să ne dezvoltăm nivelul de inteligență. Astăzi, copii nu se mai joacă împreună, nu prea petrec mult timp împreună cum o făceam noi iar acest lucru este în defavoarea lor.

Jucăriile educative mai au importanță, și încă una foarte mare. Cadourile pentru copii nu trebuie să însemne doar tehnologie. Părinții moderni nu trebuie să se mai lase influențați de vorbe precum „Dar și părinții lui X i-au luat iPhone X” și ar trebui să reflecteze mai mult la ideea de a investi în cadouri care să ajute la dezvoltare, ori dacă nu, măcar să apropie copiii de copii.

Cadourile pentru copii au fost ani de zile simple și rezultatul s-a văzut. S-a clădit o civilizație. Nu spun că e total greșit să lași copilul să aibă acces la tehnologie, însă ar fi indicat să existe în vedere dezvoltarea lui personală. Tehnologia nu face altceva decât să-l izoleze de grupuri, cu toate că el va spune că „se joacă în rețea, online”, deci cu alți copii. Comunitatea online nu o poate înlocui pe ea offline, pe cea reală, așa că niște cadouri copii sub formă de jucării educative ar fi foarte potrivite.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.