De unde vom mai lua un instalator peste 10 ani?

Eu unul nu mai cunosc niciun instalator. Toți pe cei care-i știam că practică această meserie au plecat în străinătate. Unii tot ca instalatori, alții s-au reprofilat. Întrebarea mea este de unde vom mai lua instalatori sanitari peste vreo 10 ani? Pentru că din spate nu mai vine nimic.

Generația care vine din spate e genul 10 cu mapa, unul cu sapa. Tinerilor nu le place munca fizică, nu le place munca la program, etc. Dacă mai punem la socoteală și faptul că școlile de arte și meserii s-au închis, e clar că în scurt timp o să ajungem să devenim și instalatori, pe lângă meseria de bază.

Și o să mai devenim și electricieni, și mecanici, și multe altele întrucât piața muncii din România se destramă încet, încet, până când nu va mai rămâne nimic din ea. Poate că vom ajunge să importăm mână de lucru de prin China și Vietnam cum se întâmplă acum cu șantierele, cu construcțiile.

Da, românii nu mai vor să lucreze în construcții. Nu le place munca, nu le place ideea că cineva le spune ce să facă. E mai simplu pentru ei să se ducă la cules de prune prin Spania sau Italia, unde au o normă pe care trebuie să o îndeplinească, fără să aibă de-a face cu șefi.

Ca să ai de-a face cu șefi trebuie în primul rând să cunoști și tu limba țării respective. Vă dați seama că din 5 milioane de români plecați dincolo de granițe, poate doar 10% dintre ei să fi pus mâna pe-p carte de italiană, germană, franceză și așa mai departe. Nu sunt răutăcios, acesta este adevărul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.