Cum alegem bateria pentru mașină?

bateriaPentru că tot suntem în plin sezon al bateriilor (iarna), cred că ar fi bine să discutăm despre cum trebuie alese aceste consumabile în momentul în care cedează sau nu mai dau randamentul necesar. După cum știm, bateriile auto sunt incluse la categoria consumabile și au o durată de viață finită. Dacă ți s-a stricat bateria de la mașină sau pur și simplu dă semne că este pe moarte, iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont atunci când alegi baterii auto.

Cum alegem bateria pentru mașină?

  1. Capacitatea. Mașinile pe benzină se descurcă și cu baterii de capacitate mai mică, gen 45-50 Ah. Cele diesel care au bujii incandescente, necesită baterii de minim 65-70 Ah. Pentru un motor diesel 1.9 cmc, sunt necesare de obicei baterii auto de minim 74 Ah.
  2. Tipul. Odată cu apariția tehnologiei Start-Stop, au apărut și baterii speciale care să nu se uzeze de la atât de multe porniri. Bateriile Start-Stop sunt mai scumpe dar rezistă.
  3. Dimensiunea. Trebuie măsurat un pic soclul/locașul în care se instalează bateria în mașină. Se măsoară lungimea, lățimea și înălțimea pentru a vă asigura că nu sunt probleme. Dacă o să cumpărați o baterie prea mare și nu se va încadra în spațiu, nu o să o puteți folosi.
  4. Polarizarea. Mare atenție unde aveți plusul și minusul. Dacă bornele sunt inversate trebuie să alegeți o baterie pe măsură pentru ca totul să se potrivească în sistem. Nimeni nu pricepe de unde vine mai exact moda asta cu polarizarea dar în fine, noi suntem obligați să ne adaptăm.
  5. Brandul. Ideal ar fi să mergeți pe branduri celebre, precum Bosch sau Varta, însă puteți folosi și baterii Rombat care apropo, sunt românești, dacă sunteți oarecum mai strâmtorați financiar. Eu am o Varta de mai bine de 4 ani și abia acum, în această iarnă a început să mai dea semne de oboseală.
  6. Prețul. Căutați mereu prețurile cele mai bune și veți vedea că online, există cele mai bune prețuri pentru bateri auto și beneficiați ș de buy-back pentru bateria veche. În magazinele din oraș nu știu cât de corecți vor fi comercianții, ce prețuri vă vor oferi în schimbul bateriei noi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.