Despre anvelopele noi și despre obiceiul românului de a se zgârci la cumpărături

În urmă cu ceva timp am avut o discuție destul de interesantă cu un amic ce dorea să-și cumpere cauciucuri de iarnă pentru mașină. Evident, ca orice român clasic, s-a trezit că-i trebuie așa ceva când s-a sculat dimineața și și-a văzut mașina îngropată în zăpadă, la jumătatea lunii ianuarie (pentru cei care nu știu, de la 1 noiembrie legea din RO te obligă să ai cauciucuri de iarnă pe mașină dacă afară ninge). Bineînțeles că omul a început să meargă să-și caute cauciucuri la mâna a doua pe la vulcanizări, după ce m-a întrebat pe mine cam cât costă niște cauciucuri ieftine pe net.

Omul când a auzit că prețurile încep de la 125 de lei, a zis că nu dă 250 de lei pe ele + montaj, etc. A zis că se duce să-și caute la mâna a doua unde a cumpărat cu 80 de lei bucata. Cu montaj cu tot l-a costat undeva la 200 de lei și faza cu adevărat faină a fost momentul în care a constatat că unul dintre cele două cauciucuri are gâlcă. Evident, când s-a dus să-l schimbe vânzătorul nu a vrut să îi schimbe nimic pe motiv că el e de vină, că el a luat o groapă sau o bordură. Și uite cum a fost nevoit prietenul ăsta al meu să mai dea 80 + 100 încă 100 de lei pentru un alt cauciuc second hand.

Așadar, 300 de lei pentru două cauciucuri vechi, consumate mai mult de jumătate în loc de două noi nouțe cu garanție și toate cele din magazin. Spuneți voi dacă merită afacerea. Și aș vrea să-mi mai spuneți de ce mereu românul se zgârcește la absolut orice, inclusiv la anvelope auto ce țin de siguranța în trafic pentru ca mai apoi să cheltuie mult mai mulți bani?

Când oare o să ne învățăm minte și când anume o să observăm că mentalitatea noastră începe să se schimbe un pic, măcar în sfera asta ce ține de siguranța la volan?

De ce să riști pentru câțiva zeci de lei și să cheltui oricum mai mult? Că deși poate nu o să ai bafta amicului meu să schimbi imediat cauciucul, fiind vechi și second hand se va consuma mult mai repede și oricum vei avea nevoie de altele.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.