Am ajuns să dăm la stat mai mult de jumătate din cât câștigăm

Deși mulți ar spune că România nu este o țară atât de groaznică din punct de vedere al taxelor și impozitelor comparativ cu alte state UE, să nu uităm faptul că una e să impozitezi un salariu brut de 400 de euro pe lună și alta e să impozitezi un salariu brut de 4000 de euro pe lună. În România, din punctul meu de vedere taxele și impozitele sunt atât de mari, încât avem dovada clară a faptului că statul își bate joc de proprii cetățeni. Ei bine, haideți să vedem împreună cum plătim noi către stat, lunar, taxe, impozite, biruri care ne sărăcesc pur și simplu de peste jumătate din salariu.

Câți bani plătește în medie un român simplu, către stat, în fiecare lună

La un salariu minim pe economie de 1900 RON, se duc către stat sub formă de impozit, CAS, CASS 738 lei. Rămâne cu un net de 1160 lei. Undeva la 39-40% din salariu se duce înapoi la stat.

Din 1160, să zicem că mai cheltui 400 de lei pe alimente, pentru care plătești un TVA tot către stat de 9%, restul de 338 se duc către stat sub forma a 20% TVA. Așadar, la 738 se mai adaugă 40 de lei aproximativ și încă 152 de lei. Per total, numai cu TVA, statul te jupoaie lunar de 930 lei, la un salariu brut de 1900 lei. Dacă mai pui la socoteală câți bani se duc către stat din carburant, din impozitele pe proprietăți, pe taxe pe care trebuie să le plătești uneori pentru a avea acces la anumite servicii, depășești cu mult 50% din salariu. Am ajuns să muncim pentru a da bani la stat și sunt convins că oamenii nu ar avea o problemă cu chestia asta dacă ar avea măcar un beneficiu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.