Scara de bloc populată doar pe jumătate – specificul Severinului

Când am plecat ieri de-acasă am zis să mă uit pe panoul din scara blocului să văd cât este de plată la întreținere și am observat un lucru mai mult decât interesant. Pe scara mea sunt 20 de incinte, dintre care doar 11 sunt ocupate. Restul de 9 sunt de vânzare sau proprietarii sunt scoși de la întreținere din cauza faptului că nu locuiesc acolo, sunt plecați la muncă în străinătate.

Chestia asta este cred specificul Severinului, un oraș mic de provincie din sud vestul țării care nu a evoluat cu absolut nimic în ultimii 27 de ani, din contră, totul a fost pus pe butuci. S-au închis fabrici, s-au dat oameni afară și așa mai departe. Oameni care au fost nevoiți să-și caute altceva de muncă și bineînțeles că au ales străinătatea. La fel aș alege și eu probabil dacă aș fi în locul lor. Astfel, Severinul a ajuns un oraș fantomă în care jumătate dintre cetățeni sunt plecați pe-afară.

S-a scris în presa națională și internațională faptul că România este pe locul 2 în lume la capitolul emigrație, după Siria, iar când vezi că jumătate dintr-o scară de bloc este goală, îți vine să crezi aceste știri. Păi dacă stau bine să mă gândesc, numai prin Spania sunt vreo 2 milioane de români, să nu mai zic în Marea Britanie, Italia, Danemarca sau Suedia…

Eu unul sunt tare curios cine va mai da taxe și impozite la stat dacă toată lumea pleacă? Bine, nu asta ar fi problema cea mai mare, problema cea mai mare este de ce statul nu face ceva să ducă înapoi în țară oamenii plecați? Pentru că dacă acei oameni ar reveni și ar munci în România, în visteria statului ar ajunge o grămadă de bani… E așa mai mult o investiție pe termen mediu și lung.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.