Îți dai seama dacă-ți permiți o anumită mașină în funcție de kitul de ambreiaj

Românii au obiceiul să cumpere mașini, multe și vechi. Problema apare la întreținere ulterior, când își dau seama că decât să facă credit la bancă să schimbe un ambreiaj la un Seria 7 cu volan pe dreapta adus din UK și cumpărat cu 2000 de lire din Londra, mai bine o duc la dezmembrări.

Cred cu tărie că am devenit genul acela de popor care deși e cel mai sărac din Europa, este și cel mai fudul. Noi mereu vrem să părem ceea ce nu suntem, adică bogați. De ce naiba ai vrea să pari un businessman cu mașină extraordinar de mare și de scumpă dacă nu-ți permiți să o întreții?

Da, îți poți da seama despre capacitatea de a întreține o mașină dacă te uiți la kitul de ambreiaj, la setul de distribuție, la consumabile mai costisitoare pentru orice tip de mașină. Dacă salariul pe care-l ai îți permite aceste schimburi fără să fii nevoit să faci foamea 2 luni, e ok, înseamnă că-ți permiți mașina respectivă. Atunci când tu muncești afară pe 2000 de lire iar kitul de ambreiaj pentru o anumită mașină costă 1500 de lire fără manoperă, e clar că nu ai făcut o achiziție prea înțeleaptă.

Dar bine, e ok și Seria 7 pentru câteva săptămâni cât vii în concediu, să vadă vecinii și rudele că cică-ți merge bine. În rest, dacă se întâmplă ceva cu ea, ajunge în 100% din cazuri la dezmembrări. De înmatriculat? Nici vorbă… Nu dă nimeni 6000 de lei doar la impozit pentru un 745i.

Așadar, dacă te bate gândul să faci o investiție într-o mașină mai ciudată pe care ai pretenția să o și întreții, ghidează-te după prețurile pieselor de schimb. Vezi ambreiaj, distribuție, pe la suspensie poate. De asemenea, când vezi prețurile pentru piesele de schimb ține cont de faptul că acel cost va fi mai mare probabil cu 30-50% în funcție de caz din cauza manoperei service-ului în care le vei schimba. Deci dacă un kit de ambreiaj costă 1000 de lei, costul total va fi undeva la 1300 – 1500 de lei pentru un schimb.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.