ORM, UN „DETALIU” CARE FACE DIFERENȚA ÎN BUSINESS

ORMReputația online, cunoscută ca ORM (Online Reputation Management) a devenit o necesitate pentru business-uri și branduri. Motivul: reputația este foarte importantă într-un business, iar online-ul este, în prezent, mediul de comunicare cel mai activ. Google-ul începe să devină un fel de carte de vizită pentru business-uri.

Conform statisticilor, 64% dintre oameni apelează cu încredere la Google atunci când vor să se documenteze despre un business, în timp ce 60% dintre consumatori își pierd încrederea într-un brand după ce citesc păreri și recenzii negative despre el.

Cei care se întreabă de ce ar fi consumatorii atât de încrezători în review-urile din mediul online, trebuie să știe că există câteva argumente solide.

De ce sunt atât de importante recenziile online?

Google este partenerul de nădejde al celor care vor să se informeze despre un produs sau un serviciu înainte să îl cumpere. Iar atunci când vine vorba de Google, word of mouth poate influența potențialii consumatori.

În mediul online, recenziile negative au un impact mai mare asupra consumatorilor decât comentariile pozitive, care laudă un anumit produs sau serviciu. În timp ce recomandările online cântăresc mai puțin decât recomandările verbale, făcute de un prieten sau o cunoștință, review-urile care critică un produs, un serviciu sau un brand au puterea de a schimba decizia potențialilor cumpărători. Studiile arată că între 75% și 90% dintre clienți citesc recenziile din mediul online înainte să facă o achiziție.

Așadar, dacă ponderea comentariilor și recenziilor negative este mai mare decât cea a review-urilor pozitive, nu este de bine. Iar dacă vă gândiți să ștergeți comentariile negative, nu funcționează. Scepticismul românilor atunci când vine vorba de încrederea în branduri este destul de mare.

Conform unui studiu realizat recent, aproape 40% dintre români nu apreciază atunci când brandurile șterg comentariile negative, asociind acest lucru cu ideea că urmăresc să ascundă ceva. Cu alte cuvinte, o astfel de tactică nu va face decât să scadă încrederea consumatorilor în brandul respectiv.

Sunt review-urile mai mult decât un factor de ranking în Google?

Un lucru foarte interesant al procesului de ORM (Online Management Reputation) este faptul că, deși atenția cade asupra cuvântului management (gestionare), cheia succesului stă în dezvoltarea unei reputații pozitive pe termen lung.

Cu alte cuvinte, ideea de management al reputației online nu presupune doar gestionarea unei situații de criză (unde prin criză se înțelege că prima pagină din Google mocnește de comentarii și articole negative despre brand-ul în cauză). ORM înseamnă monitorizarea constantă a ceea ce se poate numi imaginea în online a unui brand și eliminarea promptă a oricărei tentative de denigrare, care ar putea degenera în situația de criză descrisă mai sus.

Deși există teorii conform cărora review-urile sunt un factor (mai mic sau mai mare) de ranking în Google, nu acesta este motivul pentru care un business owner trebuie să ia în considerare serviciile de ORM pe termen lung. De la procesul de brandawarness, până la construirea unei relații durabile și de încredere brand-client, toate merg mână în mână cu gestionarea reputației din mediul online.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.