Conceptul IoT – Internet of Things presupune interconectarea la internet a aparatelor electrocasnice, controlul lor de la distanță, sporirea gradului de confort, înlesnirea operațiunilor de comandă și multe altele. Cu alte cuvinte, IoT reprezintă un concept modern care vrea să profite de internet pentru a oferi un grad de confort sporit. Deși este abia la început, IoT își face simțită prezența în casele noastre prin intermediul centralelor termice de exemplu.
Există centrale termice care pot fi controlate de la distanță prin intermediul unei aplicații Android sau iOS. Există și un tip de termostat centrală termică fără fir care iar la fel, poate fi controlat de la distanță prin intermediul telefonului mobil. Aceste aparte aduc tehnologia super modernă în casele noastre și ne ajută să facem economie în primul rând.
Faptul că putem controla o centrală termică de la distanță poate să ne facă la final de lună să economisim bani importanți. Poate ești nevoit să pleci urgent din oraș sau din țară și ai centrala dată tare. Nu mai ajungi acasă să o oprești. Dacă nu ai avea posibilitatea să o controlezi online, ai fi avut pagubă.
IoT devine un concept din ce în ce mai util în viața de zi cu zi
Imaginați-vă viitorul IoT. Să avem o aplicație pe telefonul nostru care să controleze toate aparatele electronice și electrocasnice din casă. Luminile, aerul condiționat, aragazul, cuptorul cu microunde, hota, centrala termică, boilerul, caloriferele, televizorul, camerele video DVR și așa mai departe. E mult mai comod să faci chestia asta din telefon decât să te duci la fiecare aparat în parte să apeși butoane. Constatăm o evoluție către comoditate și rapiditate a tehnologiei IoT. Singurul lucru ce ține din dezvoltare acest concept este securitatea. Din păcate, atunci când conectezi la internet un dispozitiv, acesta primește o adresă de IP cu ajutorul căreia comunică și este recunoscut de celelalte echipamente din rețea. Evident că hackerii nu dorm, vor găsi ei o modalitate de a pune stăpânire pe aceste echipamente de la distanță, vulnerabilitățile pot să apară atât în softul aparatelor în sine cât și în softurile aplicațiilor de control prin telefon. Și dacă nu o să-și facă nimeni planul să se joace cu tine vara și să-ți pornească pe maxim centrala termică, mai mult ca sigur or să se găsească niște hackeri care să folosească aparatele din casa ta pentru atacuri DDoS, celebrele deja atacuri DDoS.
Ce va fi pe viitor, clar nimeni nu știe. Clar este și faptul că în acest moment tehnologia IoT funcționează, însă este departe de perfecțiune. Mai e mult de lucru sau cum ar spune o veche vorbă românească: „mai e mult până departe”. Cert este că se fac progrese impresionante de la an la an iar faptul că există vulnerabilități, nu va stopa niciodată evoluția.