De ce nu e bine că s-a scos Timbrul de Mediu

Am spus de multe ori faptul că Timbrul de Mediu nu trebuia să existe niciodată. A fost o hoție unică în lume, cred că nimeni pe planeta asta nu a mai fost vreodată nevoit să mai plătească de 3 ori valoarea mașinii la înmatriculare ca-n România, dar în fine. După ce Timbrul de Mediu a fost eliminat din legislație, în urma intervențiilor UE, la vreo 8 ani de la introducere, eu unul am ajuns la concluzia că din punct de vedere practic, această taxă nu trebuia scoasă și am să vă explic imediat de ce.

Procesul de înmatriculare al unui autoturism este de-a dreptul ridicol în România. Înainte de februarie 2017 ajungea la minim o lună de zile pentru că era nevoie de programare la RAR, de drumuri pe la taxe și impozite locale, la instituții ale statului care culmea au un program mai scurt decât cei care lucrează la privat. Când oamenii ies de la muncă găsesc toate instituțiile care contribuie la finalizarea procesului de înmatriculare închise. Drept urmare, procesul dura destul de mult, că trebuia să-ți iei liber de la muncă sau ceva de genul.

Ei bine, acum s-a ajuns la 4 luni de zile cu procesul de înmatriculare. De ce? Pentru că din cauza avalului de importuri (toată lumea își cumpără mașină dacă nu se mai plătește timbru de mediu) programările la RAR au ajuns la 3 luni de zile. Da fraților, cumperi mașina azi și abia peste 3 luni, prin decembrie ajungi și tu să-ți faci toate actele pentru înmatriculare. Din cauza unei instituții a statului bineînțeles. În așa situație eu unul aș fi preferat să se lase Timbrul de Mediu, plăteam nenorocita asta de taxă și înscriam și eu mașina în mai puțin de o săptămână.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.