De ce nu avem cu ce culege viile

Priveam mai devreme un reportaj la televizor cu niște agricultori care se plângeau de faptul că nu au cu cine culege viile, că nu mai există mână de lucru pe la țară care să vină să adune strugurii acum pe final de toamnă, că sunt nevoiți să aducă oameni din alte județe pentru a-și putea face treaba. Și culmea că plata e destul de bună, undeva la 100 de lei pe zi + mâncare, uneori și țigări, în funcție de cum negociază fiecare în parte. De ce nu mai există oameni cu care să culegem viile? Păi motive sunt multe și am să le enumăr în cele ce urmează, cât mai la subiect…

De ce nu avem cu ce culege viile

  1. Satele s-au depopulat constant în ultimii ani. Tinerii au plecat să culeagă viile străinilor, nu le-a păsat de ale lor. Cei care nu au plecat la muncă în străinătate au plecat la oraș. Cine știe, poate cândva tinerii vor reveni la ei în țară să muncească pământurile lor.
  2. Se plătesc prea multe ajutoare sociale. E clar că dacă dai ajutoare sociale la jumătate din populația activă din sat ca să îți asiguri tu niște voturi ca primar, nimeni nu mai vine la muncă. Din punctul meu de vedere ajutoarele sociale ar trebui interzise în România. Complet.
  3. Se bea prea mult. Cine spune că la sat cârciumile nu sunt pline la 7:30AM, e ori drogat ori a lipsit de pe planeta asta în ultimii 30 de ani. Cum să mai faci tu treabă la câmp dimineața la cules de vie cu niște boschetari? Că nu mai ajung ei la câmp nici să vrea dacă de la 7 dimineața sunt la cârciumă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.