10 miliarde de hârțoage ca să înmatriculezi o mașină

Am aflat ieri cu stupoare că mai există un document pe care ești nevoit să-l depui la dosarul de înmatriculare auto, fișa de TVA. Mi-a povestit chestia asta un amic ce umblă de câteva zile bune pentru a înmatricula un autoturism. Această fișă de TVA se obține de la ANAF și bineînțeles, nu pe loc. De fapt, cred că niciun document ce implică instituțiile statului (în afară de cazierul judiciar) nu se eliberează pe loc. După toate trebuie să aștepți. După fișa de TVA stai o zi, după certificatul de atestare fiscală iar mai stai 3 și așa mai departe. Și se adună 10 miliarde de hârțoage ca să înmatriculezi o mașină. Eu așa ceva nu am văzut niciodată, în nicio țară civilizată din Uniunea Europeană.

E un calvar să duci la bun sfârșit acest procedeu de înmatriculare auto, și asta doar din cauza faptului că ești nevoit să pendulezi între instituțiile statului. Te duci la RAR, la Taxe și Impozite Locale, te duci la ANAF, te duci la Biroul de Înmatriculări, te duci la Poștă din câte am înțeles ca să plătești anumite chitanțe. Peste tot ești nevoit să stai la cozi interminabile. Peste tot ești nevoit să ai de-a face cu funcționari publici sictiriți care nu au niciodată chef de tine. Mulți dintre ei te văd drept un dușman. La final, când reușești să strângi toate hârțoagele necesare constați faptul că ai un teanc gros de câțiva centimetri. La ce folos atâta risipă de hârtie, atâta timp pierdut, pentru ce?

Înmatricularea unui autoturism în România durează acum peste 3 luni de zile datorită celor de la RAR, care fac programări de-astea nemaivăzute, nemaiauzite, la marginea celor 3 seturi de numere roșii. E de-a dreptul ridicol ce se întâmplă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.