Să cumperi o mașină second hand din România, neînmatriculată, este o adevărată aventură pentru că samsarii care le aduc cu platformele din străinătate, ca să câștige ei cât mai mult, le aduc fără acte valabile. Practic, ei aduc niște obiecte care nu pot fi testate, nu pot fi conduse, nu pot fi duse la un service autorizat și așa mai departe. Oamenii sunt „șmecheri” și reușesc să împuște 2 iepuri: să economisească câteva sute de euro și să se ferească de posibilitatea ca un potențial client să descopere defectele ascunse ale autoturismelor aduse din străinătate.
Eu unul cred că piața auto second hand din România este plină de măscărici, nu de oameni care au făcut o carieră din a vinde mașini. E lipsă de respect față de client să vinzi o mașină așa, ca pe un sac cu cartofi. Până și sacul e mai transparent decât o astfel de mașină, că vezi cartofii mai bine printre ochiurile plasei. E ca și cum ai vrea să vinzi un apartament așa, pe „încredere”, fără ca viitorul proprietar să intre măcar o dată în el.
Unii dintre cei care aduc mașinile de-afară în acest mod îți scriu în mesaje atunci când îi întrebi cum se pot testa faptul că mașinile sunt la țară și că acolo poți să mergi cu ele. Cu alte cuvinte, dacă chiar vrei să o testezi, trebuie să riști și ceva dosar penal. Sunt de-a dreptul scârbit de acești oameni lacomi, care din punctul meu de vedere nu ar trebui niciodată să se ocupe cu asemenea afaceri. Mașina trebuie testată frate, să auzi și tu dacă „nu bate nu troncăne” așa cum susține samsarul, trebuie dusă la un drum întins să mergi cu a 5-a sau cu a 6-a să vezi turbina, ambreiajul, trebuie dusă la un service pentru tester, etc. Normal, interesul acestor măscărici este să se ferească de teste.
Mai bine folosea si el cuvantul testa, in felul asta ati fi reusit ceva. Nu trebuie neaparat sa o iei la talpa ca sa o testezi. Un tester era cel mai indicat in cazul masinii fara numere.