Orașul de închiriat

Încep să mă sperii în momentul în care merg pe străzile din Drobeta Turnu Severin și observ atât de multe spații comerciale în vitrinele cărora există un anunț cu „De Închiriat”. Discutăm despre străzile centrale din oraș, străzi pe care comercianții se băteau cândva pentru a prinde un astfel de spațiu.

Din păcate, în ultimii ani orașul a început să se lupte cu depopularea din ce în ce mai crunt și evident, din lipsă de clienți, micii comercianți au început să își închidă magazinele. E clar că dacă nu mai ai cui să vinzi, nu mai are rost să mai ții acel business deschis. Ajungi să plătești chirie degeaba. Bine, o parte a comercianților s-au refugiat online, unde nu sunt nevoiți să mai plătească chirii.

Drobeta Turnu Severin a devenit astfel orașul de închiriat. Pe orice stradă te-ai duce, imposibil să nu găsești un anunț cu „De Închiriat”, pus în vreo vitrină, eventual decolorat de la soarele care a băut în el toată vara. În orașul acesta nu mai vrea nimeni să-și bată capul cu afacerile, majoritatea oamenilor potenți din punct de vedere comercial și-au făcut bagajele și au cam plecat către Timișoara, București sau chiar străinătate. Și mai e o problemă cu cei care oferă spațiile cu pricina în chirie.

Poate că unul dintre motivele pentru care acele spații stau goale de luni, ani de zile sunt și proprietarii lor, care au rămas oarecum blocați în era dinainte de 2007 când își permiteau să ceară sute, mii de euro chirii lunar pentru câțiva metri pătrați de spațiu. Foarte mulți dintre ei cer sume astronomice pentru aceste spații pentru că nu depind de ele dar coroborat cu depopularea orașului, se ajunge la rezultatul mai sus menționat: un oraș întreg de închiriat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.