Oare câți români din 10 au un tablou serios în casă?

tablouMi-am pus de multe ori întrebare asta, de ce românii nu investesc în artă sau mai bine zis de ce nu dezvoltă o pasiune pentru artă așa cum dezvoltă străinii. Păi noi vrem o țară ca afară dar să rămânem la fel de înapoiați, de primitivi cum ne place nouă să fim? Am dorit să abordez acest subiect pentru că am făcut recent rost de un tablou foarte frumos pictat de un artist local de la Severin și mi-au trebuit agățători pentru tablouri. În timp ce făceam comanda pe internet mă gândeam la chestia asta cu arta și realizam că nu cunosc pe absolut nimeni care să mai fi cumpărat o asemenea operă de artă. Chestia e că nu trebuie să dai zeci de mii de lei pentru un tablou, găsești pe la artiști locali tablouri minunate la prețuri foarte simpatice, pictate cu bun gust și la modă dar trebuie să fii un pic open minded și oarecum educat dacă vrei să înțelegi o asemenea artă.

Pictura nu e pentru oricine, așa a fost dintotdeauna. Este o artă de multe ori abstractă pe care doar cei cu un anumit nivel intelectual o pot înțelege și până la urmă e normal să fie așa pentru că altfel s-ar transforma într-o banalitate. Casele noastre oricum sunt decorate și proiectate într-un stil foarte banal, cam așa îți dai seama cine la ce fel de artă se gândește sau nu. Dacă ne-am gândi la o decorare ceva mai artistică, dacă am avea un pic mai multă înclinație către artă, am fi mai mult ca sigur un popor mult mai educat, mai cult, etc. Bine, tablourile cu Becali sau Nicolae Guță nu intră în discuție, că am văzut pe internet că sunt destul de la modă.

Cred că sunt cazuri și localități în care nici măcar 1 din 100 sau chiar 1000 de români nu au un tablou serios în case și repet, când zic serios nu mă refer la chestii scumpe, ci la pânze pictate cu bun gust. Cred că ar trebui să fie un oarecare semnal de alarmă această statistică, semnal care să ne spună că e nevoie de mai multă educație în societate, educație care să aducă după sine bunul gust.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.