Videochatul a intrat în forță pe piața din România prin 2008. Atunci, unii antreprenori au ajuns la concluzia că mentalitatea românilor a început să se schimbe și că nivelul de acceptare al societății a crescut considerabil. Au avut dreptate, ceva s-a schimbat în societate în ultimii 10 ani și cred că realizăm cu toții faptul că am devenit mai deschiși. Am fost ajutați probabil și de accesul la informație favorizat de explozia industriei IT, smartphone, serviciilor de furnizare internet și așa mai departe. Cu toate acestea, cu toate că declicul a avut loc în societate, încă mai există oameni care consideră videochatul un job tabu. De ce nu poate toată lumea să accepte un asemenea job?
Ei bine, aici lucrurile sunt oarecum complexe. Există mai multe motive pentru care unii consideră videochatul un job tabu. În primul rând, nu toată lume a început să își schimbe modul de gândire, mentalitatea. Există în societatea românească foarte mulți oameni care nu ar intra niciodată într-un sex shop doar pentru că există posibilitatea să-i vadă vreun prieten sau vreun vecin, nu că nu ar fi interesați de ce ar putea găsi înăuntru. Există de asemenea în această societate oameni care blamează femeile care optează pentru un job la masaj erotic. Sunt oameni care pur și simplu nu pot să înțeleagă și să accepte faptul că aceste joburi există în străinătate de zeci de ani.
Lipsa de cunoaștere, lipsa de dorință de informare, uneori religia, refuzul de schimbare, de acceptare al noului în viețile noastre ne fac să considerăm videochatul un job tabu. Cunoaștem cu toții oameni care din păcate încă mai au impresia că la videochat, fetele se prostituează. Așa au auzit ei de la cineva și nici că se chinuie să se intereseze în nume propriu. Au luat de bună această bazaconie și o duc cu ei mai departe în viață ani de zile până când noua mentalitate începe să-i influențeze. Când se întâmplă acest lucru, oamenii încep să se intereseze despre ce înseamnă cu adevărat un job la videochat și încetează să mai vorbească prostii despre un domeniu pe care nu-l cunosc.
Partea bună este că schimbarea a avut loc. Sau mai bine zis, a început în momentul în care primul studio videochat a apărut pe piață. Oamenii nu ar fi făcut investiție în așa ceva dacă nu ar fi simțit potențialul, dacă nu ar fi realizat că în țara asta lucrurile s-au schimbat suficient de mult cât să existe fete dornice să lucreze așa ceva. Clienții videochatului sunt 100% străini însă există doamne și domnișoare cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, din România, care doresc să lucreze la videochat, fiind atrase de câștigurile destul de mari. Și ca să discutăm despre cifre, o domnișoară care lucrează la videochat cu contract full time reușește să adune lunar peste 2000 de euro.
Care va fi viitorul videochatului în România? Această industrie se va dezvolta foarte mult pentru că tehnologie care să o susțină aici există (avem cel mai bun internet pe cablu din Europa), câștigurile sunt fabuloase pentru cea mai săracă țară din Europa și mai mult ca sigur tot mai multe domnișoare vor dori să se angajeze. Este o nișă pe care o vom urmări cu toții și cu siguranță vom putea să catalogăm nivelul de acceptare socială în funcție de evoluția videochatului. Cu cât nișa se va dezvolta cu atât vom avea o mentalitate mai deschisă, mai apropiată de cea occidentală. Va trece timp dar lucrurile încet, încet se schimbă și noi ne schimbăm odată cu ele.
Si de atunci s-a tot dezvoltat. Nu cred ca mai este un subiect tabuu, din contra, este un loc de munca din ce in ce mai cautat ceea ce este de inteles avand in vedere faptul ca poti castiga bani frumosi si ai si timpul liber necesar pentru alte lucruri.
Da, majoritatea romanilor nu trec in genera peste anumite prejudecati, dar asta nu inseamna ca lucrurile nu se schimba. Videochatul a devenit foarte cunoscut la noi si cautat de multe persoane pentru ca-ti asigura un venit, mai ales in perioada asta…