Atunci când mergem la muncă și jobul respectiv este unul oarecum periculos, avem nevoie de haine de protecție sau mai bine zis de echipamente de protecție. Discutăm despre salopete, despre ochelari, despre cască de protecție, despre bocanci cu vârf metalic, măști de filtrare pentru prafuri sau alte substanțe periculoase și așa mai departe.
Câmpul muncii nu este același pentru toată lumea iar din această cauză, unii au nevoie de protecție mai mult ca ceilalți. De exemplu nu putem compara un corporatist care se duce într-un birou și lucrează 8 ore, 8 ore în timpul cărora nu este expus niciunui pericol, cu un muncitor pe șantier căruia oricând poate să-i cadă ceva greu pe picior, ori direct în cap.
Hainele și echipamentele de protecție sunt necesare la locul de muncă dacă există pericole și pot să salveze vieți. Nu e de glumă cu chestiile acestea.
De ce în România nu prea ține nimeni cont de SSM, de securitatea muncii? Păi pentru că nu prea există sancțiuni sau pentru că sancțiunile sunt mult prea mici astfel încât patronii de firme de construcții spre exemplu, să investească în asemenea echipamente pentru sute de angajați. Preferă să plătească o amendă destul de mică și să-și vadă în continuare de treabă.
Oricine are posibilitatea să cumpere uniforme profesionale, echipamente de protecție, îmbrăcăminte de protecție, produse de unică folosință sau de igienă de pe internet astfel încât să ofere siguranță maximă la locul de muncă oamenilor pe care-i cheamă zilnic să presteze, dar trebuie să își și dorească. Sunt sigur că în viitorul apropiat foarte mulți patroni vor începe să își protejeze angajații și acest lucru se va întâmpla din două cauze principale: e tot mai dificil să faci rost de mână de lucru în România întrucât toți pleacă dincolo și amenzile încep să devină din ce în ce mai serioase pe parte de SSM.
Echipamentele de protecție nu sunt sau mai bine zis nu ar trebui să fie facultative pentru nimeni. Patronii ar trebui să le cumpere, angajații ar trebui să le poarte. Repet, lucrurile se vor schimba radical în următorii 5 ani.