Să nu fie piraterie software în România dar când vezi cât costă licența de Windows…

Adineaori am văzut o campanie Microsoft pe Facebook în care îndemnau oamenii să înceteze să mai folosească software piratat. Cu alte cuvinte, să-și pună și ei licență originală pe PC ca să fie în siguranță. Ei o dau pe parte de securitate acum că știu că românii au mereu o frică teribilă că cineva o să le fure într-o zi banii de pe card și toate economiile lor din bancă dacă au efectuat o plată online.

E ok campania, sunt împotriva pirateriei cu toate că sunt român. Cu tot respectul însă pentru domnii de la Microsoft, cam bat câmpii. Cum își imaginează ei așa, că românii vor înceta să mai folosească Windows de pe Filelist atât timp cât o licență de Windows 10 costă 800 de lei? Voi vă dați seama despre ce discutăm aici? 800 de lei fraților, e strigător la cer. Într-o țară în care mai bine de jumătate din clasa muncitoare primește salariul minim pe economie, adică 950 de lei, o licență Windows să coste 770 de lei sau ceva de genul. E absurd, ridicol, amuzant chiar.

Cum se așteaptă domnii ăștia de la Microsoft să elimine pirateria din România dacă produsul lor costă cât un salariu? Dacă cineva lucrează pe minimul pe economie și vrea Windows, o lună cred că trebuie să mănânce doar scoarță de copac și ștevie ca să poată avea licență. Și atunci, când prețurile sunt absolut ridicole pentru o țară ca România, cum să eradicăm pirateria?

Și parte proastă e că Microsoft ar putea să vândă în România licențe mult mai ieftine dar probabil nu vrea. De exemplu când cumperi un laptop din magazin, are licență originală pe care nu dai nimic. Asta cum e posibil? Sunt înțelegeri între Microsoft și producători, nu? Păi dacă lor poate să le dea licență la bani omenești, nouă, românilor, de ce nu ar putea?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.