De ce motoarele de 1000 cmc sunt o sabie cu două tăișuri

Am văzut cu toții probabil că piața auto second hand din România a fost luată cu asalt în ultimele luni din pricina faptului că s-a scos timbrul de mediu. Astfel, au apărut și motoare ceva mai diversificate. Totuși, pe această piață au rămas foarte mult mașini aduse în perioada când timbrul de mediu era un adevărat bau-bau, mașini cu motoare mici despre care vom discuta și noi în cele ce urmează. Cel mai bun exemplu este probabil Opelul Corsa cu motor de 1000 cmc.

Aceste motoare micuțe sunt de fapt o sabie cu două tăișuri, așa cum am specificat și în titlu. De ce? Păi pe-o parte sunt avantajoase din punct de vedere al taxelor, dar pe altă parte sunt oricum numai econome nu. Cine a spus-o pe-asta cu motorul mic = consum mic, ori era pe ciuperci halucinogene ori a fost un adevărat idiot. Și cei care au asemenea motoare au observat probabil chestia asta cu consumul. Un 10% în oraș nu e deloc consum mic pentru o mașină, nu?

Pe lângă consumul foarte ciudat, mare, mai apare și lipsa forței. O mașină care are doar 1000 de centimetri cubi va fi imposibil aproape de folosit în depășire în afara localității. Nu prea ai ce face în asemenea situații doar cu 50, 60 de cai putere. Dacă ați observat (cei care dețineți așa ceva), puterea motorului scade chiar și atunci când pornești aerul condiționat, ce să mai zic de depășiri și alte vitejii. Se compensează pe altă parte probabil cu o asigurare mult mai mică și un impozit ceva mai mic față de mașinile care au o capacitate cilindrică mai mare de 1600 cmc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.