Mă gândeam la chestia asta după ce am văzut pe masă vechiul meu smartphone, care de fapt a fost și primul. Este vorba despre un Samsung Galaxy Grand Neo Dual Sim… WTF, un nume compus din 6 cuvinte? Ce-a fost frate în mintea celor de la Samsung în momentul în care au ales numele ăsta: Samsung Galaxy Grand Neo Dual Sim?
Mi se pare mai mult decât ridicol, numai până-l pronunți te plictisești. Acum, dacă mă întrebați pe mine, numele ar trebui să descrie cât mai bine dispozitivul sau să îi ofere o oarecare importanță. Acest Gand Neo Dual Sim vine dintr-o perioadă în care mai toate denumirile de dispozitive Android erau oarecum pompoase. Acestea trebuiau să facă un Boom când intrau pe piață iar numele era una dintre variante pentru generarea de buzz pozitiv în jurul acestora.
Atunci, în urmă cu 2 ani și un pic (atunci am achiziționat eu telefonul), piața smartphone era la început practic, sau mai bine zis mai aproape de începuturi. Atunci a avut loc acea explozie a brandurilor chinezești ce au invadat România și care au reușit să aducă multă nelămurire celor care erau atunci în căutarea unui smartphone, inclusiv mie.
Păi vedeai telefoane de 3 ori mai performante decât acest Grand Neo Dual Sim, chinezești, dar care costau cu 20 – 30% mai puțin. Atunci, un Samsung Galaxy Grand Neo Dual Sim costa undeva la 800 de lei iar cele chinezești erau 500 de lei.
Și totuși, să revenim la oile noastre, respectiv la numele noastre. De ce naiba există nume atât de lungi pentru telefoanele mobile? Care credeți voi că ar fi o explicație mai plauzibilă față de ceea a departamentului de marketing aflat pe etnobotanice sau a buzz-ului creat de nume?