România este țara șoferilor de camion și a antreprenorilor de apartament. Dacă despre șoferii de camion nu vom discuta în cele ce urmează, o să ne referim un pic la orizonturile antreprenoriale ale românilor, întrucât, în acest moment există circa 500.000 de SRL-uri de apartament în România, la o populație activă de 3-4 milioane de oameni. De ce își fac românii firme și nu le dezvoltă ulterior este întrebarea mea, pentru că dacă 1 din 5 români activi ajunge să fie propriul patron, de ce suntem cea mai săracă țară din Uniunea Europeană?
Ei bine, din păcate, oamenii au înțeles total greșit ideea de a avea un business în România. Majoritatea înființează SRL-uri de apartament cu care fac bișniță, care le asigură un venit oarecum mai mare decât dacă ar lucra undeva și cam atât. Românii cu alte cuvinte vor să trăiască mai bine și atât, nu vor să dezvolte un business la nivel mondial, nu acesta este visul lor cel mai mare. Visul lor cel dintâi este să facă bișniță rapid și să se pricopsească peste noapte dacă se poate.
Acest fenomen al antreprenorului bișnițar se vede foarte simplu în mediul online, unde au apărut în ultimii ani sute de magazine online care vând mult mai scump o marfă adusă din străinătate. Cu alte cuvinte, iau mai ieftin, vând mai scump și aici se taie filmul. Aceste business-uri sunt plafonate de ani de zile pentru că nu ai unde să mai evoluezi din moment ce tu cumperi o geacă Everlast din UK de pe sportsdirectcom cu 150 de lei și o vinzi ulterior în România cu 300 de lei. Piața din România este finită, nu ai unde să te mai dezvolți, doar nu o să te apuci să vinzi în străinătate produse de două ori mai scumpe, nu?
Voi ce părere aveți? Suntem o țară de antreprenori sau de bișnițari?