Deseori ne punem tot felul de intrebari cu privire la hainele preotilor, de ce unii poarta in permanenta haina negra, iar altii numai uneori, si alte astfel de curiozitati. De asemenea, cu siguranta multi nici nu stiu ca, de fapt, vesmintele bisericesti si hainele preotilor nu reprezinta acelasi lucru. In acest sens, Vesminte Preotesti, un furnizor de straie si vesminte de calitate, ne ofera cateva informatii, desprinse din cultura si traditiile bisericii.
Insemnatatea hainelor clericale
Fiecare crestin ar trebui sa cunoasca cele ce vor fi mentionate mai jos, mai ales cei care pretind a fi crestini practicanti. Pentru inceput, este important sa stim sa facem diferenta intre rasa, dulama si vesminte. Ce sunt acestea? Multi probabil nu ati auzit niciodata o parte din acesti termeni. Asadar, reprezentantii site-ului www.vesmintebisericesti.ro ne prezinta fiecare articol in parte, pentru a ne lamuri in aceasta privinta.
Dulama reprezinta acea haina de culoare neagra, care are manecile obisnuite si, de obicei, este incinsa la brau. In schimb, rasa este o haina mai larga. Aceasta nu este incinsa, iar manecile sale sunt destul de largi. In ceea ce priveste vesmintele clericale, acestea sunt niste articole mai speciale. Ne referim aici la felon, epitrah, stihar, manecute si restul. Vesmintele sunt imbracate de cleric si sunt diferite, in functie de rangul fiecaruia (arhiereu, diacon sau preot). Conform Bisericii, acestea se poarta peste dulama, numai in cadrul slujbelor, si se gasesc in culori diverse, dupa tipul de sarbatore, dar si fastul slujbelor.
Cunoscuta sutana sau reverenda, dupa cum se numeste aceasta in diverse zone ale tarii, este tocmai haina pe care obisnuiau sa o poarte oamenii din vechime, diferenta intre acelea si cele din prezent constand in faptul ca acum culoarea consacrata este negru. Motivul pentru care s-a ajuns la aceasta nuanta il reprezinta faptul ca negrul simbolizeaza pocainta si smerenia, ce ar trebui sa caracterizeze orice cadru bisericesc.
Este adevarat ca acoperirea capului este obligatorie pentru crestini?
Conform traditiei Bisericii, atat monahii, cat si barbatii si femeile trebuiau sa aiba capul acoperit in permanenta. Acest lucru se intampla in vechime si incepuse sa se extinda si in cazul asa zisilor „preoti de mir”, insa nu este cert pentru ca nu exista nici un argument duhovnicesc sau teologic in acest sens. Cuvantul utilizat intre membrii bisericii pentru a numi acoperamantul capului este culion sau potcap, dar si fes, mai nou.
In ceea ce priveste marimea si forma acestora, exista diferente de la o tara ortodoxa la alta. Desigur, in cazul tuturor culoarea impusa este negru. La noi in tara, exista un acoperamant special pentru calugaritele din Biserica Ortodoxa, alcatuit dintr-o scufie mai ingusta. Aceasta este prinsa cu un batic creat special in acest sens. Spre deosebire de tara noastra, in Grecia calugaritele au un acoperamant simplu.
Desigur, acestea sunt numai cateva dintre articolele pe care oamenii Bisericii le poarta si care au o insemnatate deosebita. Numarul acestora este insa mult mai mare. In ceea ce priveste vesmintele pentru slujbe, acestea sunt indispensabile. De aceea, pe vesmintebisericesti.ro sunt promovate astfel de articole, la preturi mici. Fiecare articol prezinta o calitate deosebita, fiind ideal pentru un grad ridicat de confort. Cei care doresc sa le achizitioneze pot accesa site-ul mentionat mai sus.