Dacă te-ai hotărât să vinzi casa, apartamentul sau garsoniera, trebuie să știi că pe lângă formalitățile uzuale trebuie să mai faci un efort în plus: trebuie să faci rost de un certificat energetic. Probabil că la aflarea veștii vei fii puțin timorat și vei înjura de toți sfinții statul român și a lui birocrație, dar nu te speria. Certificatul energetic este un lucru bun, simplu de obținut și foarte ieftin, după cum vei afla și în cele ce urmează. Vom discuta în continuare despre procedura obținerii acestui act și vei vedea cum bau-baul birocratic se transformă într-o formalitate benefică.
Ce este certificatul energetic?
Din moment ce ești surprins de aflarea veștii că ai nevoie de un asemenea act, e clar că trebuie să facem niște precizări destul de scurte. Certificatul energetic este un act eliberat de un auditor energetic atestat de către Ministerul Dezvoltării Regionale si Administrației Publice. Acest certificat energetic va stabili exact cât de eficient este imobilul din punct de vedere energetic. Prin intermediul său, noul proprietar va știi estimativ care sunt consumurile energetice, lucru ce se va răsfrânge asupra costurilor de întreținere.. Din acest motiv spun că certificatul energetic este un lucru bun, aduce un plus de transparență.
Ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru a obține un certificat energetic?
După cum spuneam mai devreme, tot ce trebuie să faci este să iei legătura cu un auditor energetic pentru o evaluare. Recomandarea mea este să mergeți la certificatenergetic24h.ro și vă voi explica un pic mai târziu de ce. Ei vor culege date despre imobil si vor reuși să încadreze imobilul într-una dintre cele 7 clase de eficiență energetică A, B, C, D E, F, sau G. Evident, cu cât imobilul va fi unul mai bine izolat, cu atât se va încadra într-o clasă mai bună.
Auditorul va lua în calcul cu ce este izolat din punct de vedere termic, dacă există centrală termică, dacă este situat la un nivel superior în bloc sau inferior, orientarea cardinala și multe alte.
Cât durează eliberarea unui certificat energetic și cât costă?
Certificatul energetic poate fi eliberat în 24 de ore dacă veți apela la cei pe care vi i-am indicat mai devreme, respectiv certificatenergetic24.ro, valabil pentru cei care locuiesc în București bineînțeles. În mod normal, durează cam 2-3 zile eliberarea acestui act. Din fericire există firme care pot să îl elibereze în mai puțin de 24 de ore și să te scape de problemă în cazul în care poate ai găsit deja client pentru vânzarea casei și nu vrei să tărăgănezi absolut deloc procesul cu pricina. Cât despre costuri, evident, cu cât camerele sunt mai multe cu atât vom avea parte de un preț certificat energetic ceva mai mare. De exemplu, pentru o garsonieră, prețul certificatului energetic este de doar 130 de lei, pentru apartamente cu 2 camere este 150 de lei, pentru cele cu 3 camere 160 de lei și așa mai departe. Pentru clădirile cu alta destinație sau pentru case, prețurile diferă un pic și se stabilesc de comun acord cu auditorul.
După cum puteți observa, certificatul energetic nu este nimic de speriat. Se poate elibera în maxim 24 de ore, este destul de ieftin și are la bază o idee destul de bună, menită să aducă un plus de transparență pieței imobiliare din România.