Pro sau contra Halloween, Valentine’s Day și Black Friday?

În România ultimilor 26 de ani s-au adoptat foarte multe sărbători internaționale, în special cele venite de peste ocean. Să zicem că americanii sunt ceva mai inventivi în ale sărbătorilor față de europeni. Astfel, într-un an, avem Halloween, Valentine’s Day și Black Friday.

Am observat că foarte multă lume nu este de acord cu acestea și se militează pentru o stupizenie care se leagă de tradițiile noastre și de pierderea acestora. Eu întreb destul de simplu: cum afectează Halloween, Valentine’s Day și Black Friday tradițiile noastre? Nu mai urlă muzica populară peste tot? Eu cred că urlă mai tare ca niciodată, alături de manele bineînțeles, care mai nou fac parte din tradițiile rurale aduse și la oraș.

Nu văd de ce ai fi împotriva Halloween-ului de exemplu. Mie unul mi se pare o sărbătoare împrumutata foarte mișto, care va lega prietenii între copii și între oameni în general pentru că de exemplu în România rare sunt petrecerile cu costume. Cele mai multe dintre ele sunt private și nu au în spate o tematică anume. Ei bine, acest Halloween mie mi se pare super simpatic, cu toate că nu sunt amator de macabru și lugubru. Mi se par simpatici copiii care umblă îmbrăcați în costume care mai de care mai ciudate și mai înfricoșătoare.

Cu Valentine’s Day la fel, mi se pare o sărbătoare super simpatică și chiar dacă există voci care spun că nu avem nevoie de o zi anume pentru a spune cuiva un „te iubesc”, eu unul cred că nu acesta este sensul sărbătorii în sine. Ca de obicei, în România tot ce-i frumos în străinătate e despicat în 4 de filosofii lui Pește Prăjit și se alege praful. Bucură-te domne’ de Valentine’s Day cum se bucură și americanii. Sau ce? Credeți că ei au inventat această sărbătoare pentru că simțeau nevoia unei zile oficiale în care să-și mărturisească sentimentele? Atât bullshit cât e în România, nu mai găsești nicăieri în lumea asta…

Cu Black Friday în România sunt un adevărat Gică Contra, pentru că sensul și esența sărbătorii au fost alterată de lăcomia și prostia patronilor de magazine online. În țara asta plină de imbecili, Black Friday începe primăvara și se termină după Crăciun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.