Cablul Coaxial – Generalităţi. Recomandări cablare case mici

cablu-coaxialInformaţii utile despre cablurile coaxiale

Cablul coaxial este un cablu electric utilizat pentru transmiterea semnalelor de frecvență radio. Acesta poate fi utilizat pentru a conecta radio-emițătoare și receptoare la antenele lor, pentru conexiuni în rețele de calculatoare (Internet) și distribuirea semnalelor de televiziune prin cablu.

Cablul coaxial este format dintr-un fir conductor (D) înconjurat de un material izolator (C), înconjurat de un alt înveliș, conductor la rândul sau (B), acoperit de un ultim strat izolator (A).

400px-rg-59

Deoarece câmpul electromagnetic purtător al semnalului există doar în spațiul dintre cei 2 conductori, acesta nu permite interferențe cu alte câmpuri electromagnetice externe.

Datorită structurii sale și a izolării bune, cablul coaxial prezintă două avantaje majore față de alte tipuri de cabluri de cupru:

  • comportare foarte bună în frecvență;
  • poate acoperi o bandă foarte largă, de la frecvențe joase până la UHF (Ultra High Frequency), ceea ce îl face ideal pentru transmisii de video analogic (televiziune prin cablu), însă și pentru tehnologii digitale moderne de transmisie de date.

Cablul coaxial este de obicei clasificat în funcție de numărul său RG, care desemnează impedanța aproximativă. Alte măsurători importante sunt lungimea și capacitatea de temperatură.

O mare varietate de conectori și repartitoare sunt disponibile pentru cablurile coaxiale și sunt concepute pentru a corespunde numerelor RG specifice. Numărul RG joacă, de  asemenea, un rol important în eficacitatea sa pentru anumite aplicații și ar trebui să fie luat în considerare în timpul selecției.

Cele mai multe cabluri coaxiale au o impedanță caracteristică de 50, 52, 75, sau 93 Ω.

Grație televiziunii, RG-6 este cel mai folosit cablu coaxial pentru uz casnic, iar majoritatea conexiunilor sunt prin conectori F (mufe F).

RG-59  este folosit pentru a transporta semnale video în televiziunea cu circuit închis; anterior utilizat pentru televiziunea prin cablu. În general, are ecranare slabă, dar va conduce un semnal HD HQ sau video pe distanțe scurte.

RG-11 suportă o gamă largă de aplicații video digitale, inclusiv HDTV; acest cablu este disponibil cu  scuturi duble sau quad, pentru a proteja semnalele video de interferențe și degradare.

Cablurile coaxiale scurte sunt frecvent utilizate pentru a conecta echipamentul video de acasă. Înainte erau adesea folosite pentru punerea în aplicare a rețelelor de calculatoare, în special Ethernet, dar cablurile torsadate le-au înlocuit, în cele mai multe aplicații, cu excepția pieței de modem de cablu în creștere pentru accesul la Internet în bandă largă.

Cablul coaxial de lungă distanță a fost folosit în secolul 20 pentru a conecta rețelele de radio, rețelele de televiziune și rețelele de telefonie de lungă distanță, iar acum a fost în mare parte înlocuit prin tehnologii ulterioare (fibră optică, T1 / E1, prin satelit).

Cablurile coaxiale scurte încă transportă semnale de televiziune prin cablu pentru majoritatea receptoarelor TV, iar acest scop consumă majoritatea producției de cablu coaxial.

În 1980 și la începutul anilor 1990, cablul coaxial a fost, de asemenea, utilizat în rețele de calculatoare, cel mai proeminent în rețelele Ethernet, iar mai târziu, la începutul anilor 2000, a fost înlocuit cu cabluri UTP în America de Nord și cabluri STP în Europa de Vest, ambele cu conectori modulari 8P8C.

Cablurile coaxiale micro sunt utilizate într-o gamă largă de dispozitive de consum, echipamente militare, și, de asemenea, în echipamente de scanare ultra-sunet.

Cablul coaxial este adesea utilizat pentru a transporta date / semnale de la o antenă la un receptor,  de la o antenă de satelit la un receptor de satelit, de la o antenă de televiziune la televizor, de la un catarg radio către un receptor radio, etc.

În multe cazuri, același cablu coaxial transportă date în direcția opusă, la antenă, pentru a da putere amplificatorului de zgomot redus. În unele cazuri, un singur cablu coaxial transportă puterea (unidirecțional) și date / semnale bidirecționale.

Bine de știut… Cablarea in case mici

Ce cablu coaxial să folosim în instalațiile de distribuție TV?

Fără niciun risc, se poate alege Cablul coaxial satelit clasă A TRISET-113 1.13/4.8/6.8 cupru [100m]. Este un cablu coaxial certificat, ideal pentru distribuția semnalelor CATV și satelit. Cablul are o ecranare superioară cablurilor din categoria să de preț. Acest lucru este foarte important pentru antenuari și pentru interferențele exterioare. O altă caracteristică importantă a cablului coaxial o reprezintă atenuarea sa redusă.

Ce cablu să folosim în rețele de telefonie și de calculatoare în locuințele personale?

Merită luate în considerare cablurile torsadate Cat5, atunci când plănuim să construim o rețea de telefonie într-o locuință. Aceste cabluri permit extinderea pe viitor a instalațiilor (două perechi pot fi folosite pentru rețeaua Ethernet și o singură pereche va fi folosită pentru cea telefonică), fără a mai necesita alte cabluri.

Totuși, pentru toți ce care construiesc o locuință și plănuiesc folosirea intensă a computerelor, vă recomandăm instalarea a două cabluri Cat5. Atunci când se dorește o viteză de cel puțin 100 Mbps în rețeaua locală, va trebui să folosim toate perechile cablului UTP/FTP. În loc de instalarea unui cablu de telefonie adițional, este mai bine să dublăm cablul de transmisie. Astfel de soluții sunt mai flexibile și au potențial pentru rate mai mari de transmisie pe viitor.

Cum alegem cablul coaxial pentru sistemele de supraveghere video a intrărilor din clădiri?

Cablul coaxial este necesar pentru transmisia semnalului video, cu două perechi adiționale pentru alimentare și pentru transmisii audio. De obicei, toate firele vor fi impamantate sau în general vor lucra în exterior și de aceea ele trebuiesc protejate împotriva infiltrării apei (prin microcrapaturi ale suprafeței).

Excluzând cazul umplerii cu gel, cablul trebuie plasat în interiorul unei conducte de ghidaj din plastic, și etanșat cu atenție la capete. De asemenea, trebuie acordată atenție căderilor de voltaj pe liniile de alimentare, pentru a fi siguri că echipamentul va avea o funcționare stabilă. Valorile tipice nu ar trebui să depășească 1 V. O soluție bună este aranjarea cablului în felul următor : folosirea cablului coaxial pentru transmisii video, o singură pereche pentru transmisii audio iar conductorul de ecranare , în afară de faptul că trebui să fie 0, ar trebui să fie conectat la “-“-ul sursei de alimentare, pe când celelalte două fire ar trebui legate în paralel la “+”-ul sursei de alimentare. Distanța tipică pentru această combinație este de 100m.

Ce cabluri să folosim pentru sistemele audio – video? 

Potrivit informațiilor oferite de anumite companii ce oferă echipamente audio de înaltă calitate, rezistența totală a conexiunilor dintre amplificator și difuzor nu ar trebui să fie mai mare decât 1/100 din impedanța difuzorului. Dacă acesta este caracterizat de o impedanța de 4 ohmi, rezistența cablului trebuie să fie mai mică de 40 miliohmi.

Această relație permite folosirea firelor cu diametru mai mic, în cazul în care se dorește instalarea difuzoarelor cu impendata mai mare. În plus, trebuie acordată atenție lungimilor similare de fire amplasate la ambele difuzoare, pentru a se asigura aceeași parametrii pentru ambele canale. Un exces de cablu pe ruta mai scurtă nu ar trebui rulat deoarece ar crește inductanța, lucru ce va cauza dezechilibru între canale.

Cele mai frecvente fire de difuzoare folosite sunt cele de tipul TLgYp. Acest tip de cablu este format din două fire, sub forma unor conductoare izolate de cupru. Firele sunt plasate într-un strat izolator transparent făcut din PVC. O gamă mare de diametre este disponibilă, de la 2×0.35mm până la 2×6.0mm.

DIPOLNET.ro – Furnizorul tău de cabluri coaxiale și produse conexe

DIPOL, distribuitor european de echipamente de supraveghere, echipamente rețelistică/wireless și TV-SAT și producător de antene de telecomunicații, de televiziune și radio, pune la dispoziția firmelor de instalare instalare sisteme de supraveghere, rețele/wireless, CATV și satelit, magazinelor online și fizice specializate în comercializarea de produse electronice, echipamente de securitate, supraveghere și monitorizare, dezvoltatorilor imobiliari, dar și persoanelor fizice, pasionate de proiecte DIY, o gamă variată de cabluri coaxiale, mufe  de compresie și clești de compresie.

Din oferta DIPOL, vă recomandăm:

 

SURSE:

https://en.wikipedia.org/wiki/Coaxial_cable

http://www.dipolnet.ro/cablarea_in_case_mici_bib63.htm

 

One Response

  1. Ina September 4, 2020

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.