Tinerii din ziua de azi nu știu să aleagă. Probabil este ceva normal într-o lume acaparată de tehnologie, într-o lume în care tehnologia face foarte multe lucruri în locul individului. Dar nu-i nimic, există în ziua de azi oameni care pot sfătui tinerii în alegerea unei facultăți București, există oameni care pot să ofere suport celor nehotărâți, iar în cele ce urmează vom discuta despre 5 lucruri esențiale de care trebuie să ții cont în momentul în care alegi o facultate.
5 lucruri de care trebuie să ții cont în momentul în care alegi o facultate
- Ce știi să faci? Dacă vrei să alegi o facultate la care să te descurci, chiar dacă nu știi în primă instanță ce vrei să faci cu viața ta, cred că poți identifica cu ușurință câteva abilități, câteva lucruri la care te pricepi destul de bine. Lucrurile la care te pricepi sunt lucruri care-ți plac pentru că așa sunt oamenii, dacă învață cu pasiune, învață bine.
- Ce vrei să faci? Este genul de întrebare la care vei fi nevoit să răspunzi odată și odată, oricât ai fugi de ea. Că vrei să te faci medic – să dai la medicină, că vrei să te faci polițist – să dai la academie, că vrei să te faci programator – să dai la politehnică, trebuie să te interesezi înainte ce presupun meseriile cu pricina. În momentul în care ai identificat o meserie care-ți place, atunci vei știi ce vrei să faci cu viața ta, nu invers. Nu mergeți la facultatea X fără să știți ce se va întâmpla cu voi după. Vă veți lovi de materii ostile nefolositoare care nu vă vor place. Identifică mai întâi meseria pe care o vrei, nu facultatea…
- Ai de gând să rămâi în România? E un factor foarte important pentru că dacă ai de gând să pleci în străinătatea cu facultatea trebuie să alegi una care are programe de schimburi de experiență cu străinătatea. Nu toate au, așa că mare grijă dinainte. Nu alegeți o facultate doar pentru că e mai aproape de casă, pentru că aveți prieteni mai mulți acolo din liceu sau pentru că dă bine din punct de vedere al prestanței. Dacă vreți să părăsiți România, singura șansă este cea din facultate așa că alegeți inteligent.
- Se intră ușor, se termină greu. Cunosc un caz destul de interesant, la Facultatea de Construcții din București. Au intrat 400 de persoane și după 4 ani au terminat sub 15. Fiți conștienți de faptul că oamenii se duc la facultate ca să învețe. Facultatea se termină greu și e nevoie de sacrificii destul de mari. Nu e o joacă deși mulți spun că studenția e așa și pe dincolo. Dacă vă duceți la facultatea X din cauza petrecerilor din cămine, e o greșeală.
- Diploma fără cunoștințe nu are valoare. Trebuie să învățați. După cum spuneam mai devreme, trebuie să învățați, că doar de-aia te duci la facultate. Diploma fără cunoștințe nu are nici o valoare pentru că nu te va angaja nimeni. Știu că e o cursă nebună pentru diplome în ziua de azi, dar nu e o idee bună să alegeți facultățile la care se iau diplomele pe bani, șpagă sau pile. Diploma e sfântă doar în cazul în care este susținută de cunoștințe.