Cred că mulți dintre voi, cei care aveți o firmă și prestați diverse servicii v-ați întrebat măcar odată ce înseamnă să faci afaceri cu statul și de ce doar unii ajung să aibă asemenea contracte. Păi, ideea este destul de simplă… Ca să faci afaceri cu statul trebuie să dai parandărăt de două ori. O dată la atribuirea contractului și o dată când se face plata. Din această cauză, foarte puțini sunt cei care ajung practic să lucreze cu statul. Cei cinstiți pe de altă parte care nu dau șpagă, ajung de multe ori la faliment din cauza faptului că statul nu plătește la timp sau nu plătește deloc.
Păi acum, dacă așa este creeat sistemul, cine să mai dezobișnuiască pe cei care ia șpagă să nu mai ia? Cine să mai dezobișnuiască pe cei care vor să dea șpagă pentru a li se atribui contracte, să nu mai dea? E un fel de cerc vicios din care nu se mai poate ieși pentru că între noi fie vorba, nimeni nu vrea să piardă beneficiile șpăgii. Nici cel care dă, nici cel care o primește bineînțeles. Cei care fac afaceri cu statul se pricopsesc numai dacă dau mai departe din profit, un profit care poate să fie imens din două motive principale:
- Prețurile sunt umflate artificial fiind vorba de banii tuturor și nimănui
- Contractele sunt foarte mari, de exemplu o companie care produce softuri de gestiune poate să le livreze tuturor primăriilor din țară. Vă dați seama dintr-o dată despre ce volum discutăm? Despre ce bani?
Astfel, din cauza banilor care par să nu mai sature lăcomia din om, se ajunge inevitabil la șpăgi și la multe alte chestii specifice. Eu unul sper să se ajungă și pe la DNA, că parcă prea au luat-o razna.