În ultimii ani, am devenit și noi puțin ca străinii, adică atunci când ni se strică obiectele electronice sau electrocasnice, mergem și cumpărăm altele noi, nu le mai reparăm pe cele vechi. Nivelul de trai a crescut puțin în România ultimilor 10 ani iar acest lucru se resimte prin puterea de cumpărare ceva mai însemnată. În plus, dacă vă povesteam într-un articol trecut cum monitorul meu zace de 1 an și 2 luni într-un service fără să fie reparat, de ce să mai duci ceva la service dacă personalul este neserios?
În cele ce urmează, împotriva trendului, voi expune 4 motive pentru care ar trebui să repari un laptop atunci când se defectează. Știu că e mai simplu să cumperi altul, magazine sunt peste tot, dar cred că un pic de rațiune din când în când nu strică nimănui. Totul se rezumă la utilitate până la urmă și cred că mulți vă veți regăsi în rândurile de mai jos.
4 motive să repari laptopul atunci când se strică
- Reparația unui laptop poate să coste câteva sute de lei. Un laptop nou costă câteva mii de lei. De ce să cumperi un laptop nou și practic să risipești mii de lei când poți repara cu câteva sute? Adică poți face multe alte lucruri cu acele mii de lei, poate chiar să-i donezi și să încerci în acest mod să faci lumea un loc mai bun pentru cei mai puțin norocoși.
- Reparația se face în maxim 2 zile dacă te duci la un service serios precum www.salut-it.ro. Evident, dacă aveți bafta și mergeți într-un service unde am dus eu monitorul acum 1 an și 2 luni, nu îl veți mai vedea niciodată înapoi reparat, dar eu mă refer la service-uri serioase, nu la toate dughenele de cartier. Cei de la Salut-It sunt foarte ok, rezolvă orice în 2 zile.
- Piața low entry este preferata celor cărora li se strică laptopul. Păi dacă ți se strică un laptop pe care ai dat 2000 de lei acum 2 ani și în loc să îl repari, cumperi alt laptop de 1500 – 2000 de lei, nu va fi cu mult superior din punct de vedere tehnologic, al puterii de procesare. De ce naiba să dai 1500 de lei pentru practic același laptop când îl poți repara cu 200?
- Reparația îți aduce „prietenul” înapoi la viață. Cred că mulți se vor găsi în acest motiv, numărul 4. Atunci când ai un laptop timp de ani buni, te atașezi foarte mult de el. Cei mai mulți sunt cei care duc la reparat laptopurile împinși din spate de o nostalgie frumoasă. Ei bine, iată un motiv în plus să readuci la viață laptopul preferat și iubit.
Acum, fiecare poate să facă cum dorește. Știu că e mai simplu să dai fuga la magazin și să cumperi un laptop nou atunci când cel vechi cedează, dar cred că ar trebui să vă opriți măcar 2 secunde asupra celor 4 motive de mai sus, să analizați situația și cu siguranță veți lua o decizie mai bună după. Eu unul stau și mă gândesc la prima variantă, cea cu donatul diferenței dintre reparat și nou… Ce lume bună și frumoasă am avea în jur dacă toți ar face acest lucru.