De ce nu merge vânzarea de produse handmade în România

România este una dintre puținele țări din Europa care nu are o cultură orientată către expunere și vânzare produse handmade. Ca să vinzi handmade trebuie în primul rând să ai cui, să ai un popor care înțelege fenomenul și care este dispus să scoată mai mulți bani din buzunar pentru ceva lucrat manual de cât pentru un produs industrial.

Practic, aceasta este cea mai mare problemă care la ora actuală nu poate să fie înțeleasă de români: De ce produsele handmade sunt mult mai scumpe de cât cele scoase pe poarta unei fabrici. Păi, între noi fie vorba, cred că poate fi explicat destul de simplu acest fenomen într-o singură frază.

Cel care lucrează manual un obiect, investește atât timp, cât și creativitate, pasiune. Un artist handmade fie că face o farfurie sau un buchet de flori din mărgele, va avea nevoie de mult mai mult timp pentru a finaliza proiectul de cât banda rulantă a unei fabrici. Nu poate să vândă o farfurie handmade cu 5 lei pentru că va muri de foame. Lucrează poate două farfurii pe zi…

Astfel, trebuie să existe o legătură între timpul investit, calitatea de execuție și preț. Cei care spun că lucrurile, obiectele lucrate manual – handmade sunt scumpe, pur și simplu nu își dau seama cât efort și cât timp se pierde pentru realizarea lor. Nu există o cultură generală în mentalitatea românească prin care să se înțeleagă acest fenomen de handmade.

Vânzarea produselor lucrate manual o să înceapă să meargă în România în momentul în care:

  • Oamenii vor înțelege fenomenul handmade în esență, vor înțelege de ce lucrurile lucrate manual TREBUIE OBLIGATORIU să fie mai scumpe de cât cele de fabrică;
  • Oamenii vor avea personalitate, vor fi dispuși să cumpere obiecte personalizate, diferite de ale vecinului, de ale prietenului, de ale oricui. Adică atunci când o să existe personalitate o să se vândă și arta;
  • Vor exista târguri special create pentru cei care aleg să își câștige existența din manufactură. Pe vremuri eram neam de meșteșugari și s-a ales praful. Târgurile normale au nevoie de secții aparte NUMAI de handmade.

E nevoie de o schimbare mai adâncă de mentalitate în România pentru ca oamenii să poată îmbrățișa lucrurile lucrate manual pentru că suntem prea încastrați în modern, în tehnologie iar lucrurile care ies pe poarta fabricilor de cele mai multe ori arată foarte modern. Din această cauză marja celor care sunt înclinați să cumpere lucruri făcute manual, mai puțin moderne se îngustează destul de mult și din punctul meu de vedere este destul de păcat.

Eu unul întotdeauna am căutat să dăruiesc lucruri/obiecte handmade pentru că acestea reușesc să spună o poveste pe lângă faptul că sunt destul de calitative. Sper să faceți și voi la fel măcar pe viitor și astfel, industria handmade va începe să se bucure de susținerea pe care din păcate nu a văzut-o niciodată în România.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.