Puțini cunosc faptul că peste 10 ani putem sărbători, 100 ani de la realizarea primei transmisiuni TV, aceasta realizându-se în anul 1926, iar mai apoi în 1928 s-a trecut la fabricarea primelor modele de televizoare de către americani.
Tehnologia s-a dezvoltat destul de repede astfel că deja prin anii 1950 au început să se fabrice chiar și telecomenzi. În perioada imediat următoare, televizorul își face apariția în tot mai multe case.
Anii ’60 se remarcă prin începerea producției de televizoare color și se fac eforturi pentru a deveni mai compacte. Astfel că în acest deceniu se trece pe tranzistori și apar primele televizoare portabile.
Deja la începutul anilor ’70 în SUA, televizoarele color deja depășeau în vânzări pe cele alb-negru. Nu toate țările s-au bucurat de o evoluție la fel de rapidă, astfel că în Romania, unii dintre noi încă ne aducem aminte de televizoarele alb-negru ale anilor ’80 și poate încă mai avem pe undeva prin podul bunicilor o astfel de „piesă de muzeu”.
Începând cu anul 1990 apar în producție televizoarele color moderne cu carcase negre din plastic și imediat au pătruns și pe piața românească bucurându-se de un real succes. Aceste televizoare erau foarte fiabile astfel că încă le mai găsim în multe case, mergând în continuare ca în prima zi.
De aici în colo tehnologia s-a dezvoltat rapid, și deceniul următor va fi al plasmelor, care nu s-au bucurat de popularitate prea mare datorită prețurilor foarte mari. De aceea s-a făcut rapid trecerea la televizoarele LCD (Display cu Cristale Lichide), ce se bucură de un succes foarte mare în prezent.
În mare spus, diferența între plasmă și LCD este dată de sursa luminii și anume la plasmă fiecare pixel este iluminat cu ajutorul așa zisei plasme. Această plasmă nu este altceva decât gaze rare încastrate între două geamuri foarte subțiri.
La televizoarele LCD LED iluminarea ecranului este realizată cu ajutorul diodelor (ledurilor) și astfel rezultă un consum extrem de redus de energie. Calitatea imaginilor este mai bună la plasme, având nuanțe mai bune de negru, în timp ce majoritatea LCD-urilor nu pot oferi negru-pătrunzător.
Acum câțiva ani, marii producători de televizoare și-au anunțat încetarea producției de plasme TV, acest segment de piață fiind înlocuit cu televizoarele OLED, acestea fiind cele mai scumpe și mai calitative din punct de vedere al imaginii. Ca și plasmele, televizoarele OLED nu necesită o sursă de lumină datorită faptului că imaginea este realizată de diodele organice din compoziția ecranului.
Atâta timp cât nu o să apară o altă tehnologie accesibilă, televizoarele LED se vor bucura de popularitate din ce în ce mai mare în anii ce vor urma.