Ochelarii de protecţie pentru calculator

 

Dacă lucrați zilnic în fața calculatorului, cunoașteți deja problemele care apar. Vederea incețoșată, senzația de mancărime a ochilor, dureri de cap, ochi uscați sau roșii. Ochelarii de protecție pentru calculator sunt ochelarii cu sau fără dioptrii, ai căror lentile sunt tratate pentru a reflecta lumina artificială emisă de monitoare.

În fața monitorului, ochii noștri trebuie să se acomodeze întocmai ca un aparat foto care autofocusează. Mușchii ochilor sunt solicitați la maxim pentru a fixa privirea la aceeași distanță ore în șir. În plus, în fața ecranelor digitale clipim mai rar, aspect care conduce la apariția sindromului de ochi uscați.

 Cum poți ști dacă ai nevoie de ochelari de protecție pentru calculator?

De obicei, primele simptome ale oboselii oculare provocate de ecranele digitale sunt: vederea incețoșată, senzația de mancărime a ochilor, dureri de cap, sensibilitate la lumină, ochi uscați sau roșii.

O vizită la medicul oftalmolog vă va arăta dacă aveți nevoie de ochelari de protecție pentru calculator cu sau fără dioptrii.

 Ce tipuri de ochelari de protecție pentru calculator există?

Am putem împărți ochelarii de protecție pentru calculator în 2 mari categorii:

  • Ochelari pentru corectarea unui viciu de refracție (ochelari cu dioptrii)
  • Ochelari pentru un fals viciu de refracție (fără dioptrii)

De obicei, atunci când vederea devine încețoșată, când ochii sunt uscați sau lăcrimează, când apar dureri oculare și dureri de cap, ochiul are un viciu de refracție necorectat (hipermetropie, astigmatism). Însă, medicii oftalmologi constată adesea că au de-a face cu un fals viciu de refracție, provocat de activitatea prelungită la calculator.

Dacă suferiți de miopie, hipermetropie sau astigmatism, medicul vă va prescrie ochelari cu lentile monofocale sferice sau asferice, iar dacă suferiți de prezbiopie, veți putea opta pentru lentile bifocale (vederea de aproape și la distanță) sau pentru lentile progresive (aproape, distanță și intermediar).

În cazul în care întâmpinați simptome specifice celor care au un viciu de refracție necorectat doar după ce petreceți foarte mult timp în fața calculatorului, veți avea nevoie de ochelari strict de protecție, cu tratamente antireflex.

bluecontrol_hoya

Tratamente antireflex

Lentilele de ochelari cu filtru antireflex măresc claritatea vederii, asigură un contrast optim și previn oboseala oculară prin eliminarea reflexiilor deranjante ale luminii artificiale.  Sunt recomandate în special persoanelor care petrec mult timp în fața calculatorului, televizorului și a dispozitivelor digitale (smartphone, tabletă).

Tratamentele antireflex pot fi aplicate oricărui tip de lentilă (monofocale, bifocale, progresive) și pot fi combinate și cu alte tratamente (filtru UV, anti-zgârieturi, hidrofob, oleofob și antistatic).

Tratament antireflex contra luminii albastre emise de dispozitivele digitale

Trăim într-o eră digitală și este din ce în ce mai greu să trăim fără laptop-uri, tablete, smartphone-uri sau televizoare LCD. Ecranele dispozitivelor digitale emit așa-numita „lumină albastră”, care poate cauza vedere încețoșată, dureri de cap, tensiune oculară, ochi înroșiți, uscați, amețeli, insomnii.

Pentru a rezolva aceste probleme, Hoya a dezvoltat tratamentul antiflex premium Blue Control, care neutralizează lumina albastră emisă de ecranele digitale și previne oboseala oculară.

Consultați un medic oftalmolog cel puțin 1 dată pe an.

Dacă petreceți zilnic 7-8 ore în fața calculatorului, vă recomandăm să efectuați un control oftalmologic o dată la 6 luni. În cazul în care petreceți zilnic în medie 3-4 ore în fața calculatorului și a dispozitivelor mobile, vă recomandăm să vizitați medicul oftalmolog o dată pe an.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.