Am mai discutat noi despre rentabilitatea unui loc de munca si ideea este ca trebuie sa calculezi destul de atent acest aspect, altfel ajungi sa te duci la munca degeaba. Eu de exemplu munceam la o statie GPL in ture de 16 ore, 2 zile cu doua liber. Atunci cand stai 16 ore la munca nu apuci nici o masa acasa. Te trezesti la 5 dimineata si eventual seara la 23 cand ajungi sa mai mananci o mancare calda. In rest, esti obligat sa iti cumperi mancare din oras, ceva de pe la patiserie cel mai probabil.
Ei bine, daca aduni banii pe care ii cheltui cu mancarea pentru a sta cele 16 ore la munca, banii pe care ii cheltui cu combustibilul ca sa te duci dimineata la patiserie sau seara sa iei paine, banii pe care ii pierzi rupandu-ti hainele sau adidasii pentru ca patronul nu va veni niciodata sa iti aduca o salopeta ceva, e clar ca mai ai putin si vii cu bani de acasa pentru a-ti face jobul. E incredibil asa ceva, numai la noi exista problema asta si totul se leaga de normalitate.
Ca sa va spun cifre concrete, eu ca sa ma duc la munca cheltuiam undeva la 250 de lei pe luna cu mancare si tot ce trebuie, in afara de haine. Daca se rupea ceva pe mine sau daca se murdarea cu ceva solutii care nu mai ieseau, era clar ca depaseam 300 de lei cheltuiti pentru a sta la job si aveam salariu de 850 de lei. Atata aveam cand am plecat. Pune rata la banca 300, pune internetul telefonul 150, pune cei 250 de lei cheltuiti pentru a ma duce la munca. Mai ramaneam si ei cu 150 de lei pe luna cu care sa platesc lumina, intretinerea, sa imi iau de mancare, sa repar masina daca se strica si asa mai departe. Clar muream de foame daca ma bazam numai pe acel serviciu, asa ca aveti grija cand va angajati.