S-a dus si sonda lambda

Masinile second hand pe care le cumparam noi sunt supuse unei uzuri extraordinare odata ce sunt aduse in tara. Foarte multa lume se mira ca desi au o masina veche de aproape 20 de ani, amortizoarele pe care le schimba sunt cele originale. E ceva normal atata timp cat cumperi o masina ce nu a fost rulata in tara. In strainatate nu sunt drumuri de tara ca la noi, nu sunt gropile din orasele noastre in care sa se rupa amortizoarele si astfel, sa fie necesara inlocuirea.

La fel si cu restul componentelor. Ca sa fim clari inca de la inceput, nimic nu tine o viata, nimic nu tine vesnic. Tot ce inseamna componenta a masinii este supusa uzurii atat directe prin sarcina, cat si indirecta – timpul. Niciodata nu trebuie sa plecam de la ideea ca masina noastra nu se va strica niciodata. Mai bine nu va cumparati masina daca aveti o asemenea mentalitate. Masina s eva strica si pe langa asta, are nevoie si de mentenanta.

Saptamana asta s-a dus si sonda lambda. Sonda lambda este un senzor pus pe evacuare si conectat la calculatorul masinii. Aceasta sonda nu face altceva de cat sa masoare cantitatea de oxigen evacuat in urma procesului de ardere al motorului. Da, are stransa legatura cu poluarea meidului inconjurator, nu e genul de piesa pe care o scoti si mergi mai departe. Bine, nici o piesa din componenta motorului nu trebuie scoasa si inclouita cu nimic, chiar daca motorul merge si fara. Solutiile astea de mecanica romaneasca trebuie sa dispara din peisaj.

Cum mi-am dat seama ca sonda lambda este defecta?

Ei bine, sunt cateva sfaturi dupa care va puteti ghida, cele mai importante sunt:

  • Nu ies noxele la ITP sau RAR daca faceti identificarea in vederea inmatricularii in RO
  • Catalizatorul este deteriorat
  • Consum crescut de carburant
  • Motorul nu merge rotund
  • Performante scazute ale motorului

Cel mai bine, pentru o identificare corecta a problemei, mergeti la un service auto pentru constatearea cu precizie a defectului. Mecanica nu e deloc simpla si pot fii sute de cauze pentru o problema de genul. Nu e in capat de tara daca s-a stricat ceva. Inlocuiti piesele si totul o sa fie ok cu masina. Problema este ca romanii nu rapara masinile apoi sunt chiar mirati ca acestea inceteaza sa mai functioneze. Ei bine, asa nu… Daca v-ati luat un angajament, respectati-l.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.