Afaceri noi cu salarii vechi

In Severin au inceput sa vina diverse fabrici din Vestul tarii. Este vorba despre cablaje auto, piese auto, un OMV parca si cam atat deocamdata. Intrebarea mea este una cat se poate de simpla: de ce ar veni cineva sa deschida o fabrica in Severin, cel mai mort oras din tara din punct de vedere al industriei locale? Majoritatea vin din Vestul tarii … o zona in care industria este altfel, merge, functioneaza, oamenii sunt altfel, cu bun simt si toate cele. De ce ar veni cineva in polul nesimtirii?

Ei bine, eu nu ma gandesc de cat la o singura explicatie: salariile. Daca in Timisoara sau in Arad intr-o fabrica de cablaje salariile sar de 2000 de lei de voie, in Severin nu trec de 1200 de lei. Fata de specificul zonei adaica salariul minim pe economie (800 net), este foarte bine. Este o afacere reusita pentru toata lumea si pentru fabricant, la 500 de angajati va dati seama ca economiseste destul de mult cu mana de lucru de la 2200 lei salariu la 1200, dar si pentru cetatenii acestui oras, invatati numai cu munca multa pe bani putini la niste patroni extraordinar de nesimtiti.

Ma bucur ca strainii incep sa vina sa ridice putin cate putin un oras care oricum este afundat in somaj crunt de tot. Sa speram ca inca vreo 2 sau 3 astfel de fabricute vor aparea in viitorsi vor da de munca unor oameni obisnuiti cu saracia de ani de zile. Sper ca nivelul acestui oras sa ajunga treptat la 1200 de lei salariu net, nu sa ramana a 800 cat este acum, dar e nevoie de timp si de investitii, de oameni care sa investeasca intr-o afacere profitabila pentru ambele parti, nu doar pentru ei insisi. Este singura modalitate de a ridica nivelul de trai al unui oras nenorocit de atata furat si escrocat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.