Blestemul celor 40

Inaintarea in varsta pentru multi reprezinta o grija, inclusiv pentru mine. Vreau sa fiu mereu tanar, vreau sa fiu mereu tenace si sprinten, sa prind repede orice noutate si sa fiu mereu in pas cu tehnologia. Ei bine, saptamana aceasta am avut parte la statie de un coleg nou. Tipul are 42 de ani si in ciuda faptului ca a avut o viata plina pana acum, calculatoarele nu sunt tocmai punctul sau forte. Nu se pricepe la altceva inafara de Facebook sau de simpla navigare pe internet atunci cand vine vorba de un PC.

Am observat si nu doar la el, la majoritatea celor trecuti de 40 ce au pierdut startul cu tehnologia, ca prind extraordinar de greu tot ce inseamna notiuni elementare de baza in ale caculatoarelor. Au invatat cu chiu cu vai un Facebook si atat, ajutati probabil de smartphone-uri. Tipul e ok, insa nu invata prea repede cu calculatoarele, m-am chinuit oleaca cu el pe la statie in ultimele 2 zile sa il invat ce si cum. Lucrul la o statie GPL nu inseamna numai alimentari, ci si contabilitate, transmitere si receptionare de informatii si asa mai departe.

Majoritatea celor peste 40 de ani asa sunt. Am incercat de multe ori sa instruiesc oameni aflati la aceasta bariera si nu am reusit sa fac mare branza cu ei. Isi pierd rabdarea si nu sunt capabili sa inteleaga notiunile elementare. La ei totul trebuie sa fie vizual si sa se bazeze pe grafica, altfel e in zadar. Tipul care a venit in probe la statie isi da silinta sa invete, isi noteaza, i-am facut si eu un manual sa il invete si a inceput sa isi mai dea drumul, dar greu, greu de tot. Una e sa te nasti cu pc-ul in casa si alta e sa il vezi pentru prima data la 35 – 40 de ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.