De ce nu scade pretul la carburanti?

Buna intrebare… Dar o intrebare si mai buna ar fi: de ce avem cel mai scump carburant din Europa? Ce tara suntem domne’, Monaco? Nici macar acolo nu se pune problema de asemenea preturi si salariile sunt la un nivel incredibil. Avem cei mai scumpi carburanti din pricina faptului ca statul nu e in stare sa adune bani de cat pe spatele cenateanului. Noi nu mai avem industrie de stat, avem numai consum. Toate fabricile care au fost de stat au fost date la fier vechi sau privatizate / inchise. Jupuirea cetateanului a ramas ultima metoda de a face ceva bani, sa nu uitam ca peste 60% din pretul carburantului de la pompa este acciza ce se duce in vistieria statului.

Am observat cu totii ca pretul la carburanti incepuse sa scada prin ianurie, 1 litru de motorina ajunsese pe alocuri si 4.95, adica sub 5 lei. Astazi este undeva la 6 lei fara un pic, 5.75 la Petrom. De vina era barilul de petrol care scazuse la jumatate de pret. Dupa putin timp, preturile au inceput sa creasca din nou din pricina dolarului. Dupa ce dolarul a stagnat, barilul de petrol a stagnat si el, insa preturile au continuat sa creasca. Dupa cum spuneam, litrul de carburant se invarte din nou pe la 6 lei.

De ce nu scade pretul la carburanti? Buna intrebare, insa aceasta ar trebui adresata celor care au in gestiune statiile peco. Petromul si Lukoil sunt cei care dicteaza pretul mic cel putin in Severin. Cu siguranta pretul mare de la pompa este responsabilitatea halapilor din industria petroliera care nu se mai satura de bani. Nu ai cum sa cresti pretul daca toti factorii de influenta stagneaza. Este strigator la cer ce se intampla… Statul bineinteles ca nu ia nici o decizie in acest sens. De ce sa ne fie si noua, cetatenilor mai bine?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.