Imi aduc aminte de copilarie, ma duceam foarte des pe la tata pe la serviciu mai ales vara. Lucra intr-o cariera de carbune, la mina. Nu era miner, insa stim cu totii ca intr-o cariera de carbune nu e nevoie numai de mineri. E un intreg complex de meserii care se imbina intr-un ansamblu gigant. Eram fascinat de doua lucruri: excavatoarele care tocau ceva munte in jur si benzile de carbune. Acum ca am crescut, ma tot gandesc cam cat valorau acele benzi si acele excavatoare, cam cat ar valora compania in sine.
Ca orice lucru care mergea in Romania, a fost pus pe butuci de niste baieti destepti. Toate firmele de stat au fost falimentate si astfe, oamenii au pierdut locurile de munca. Asta e tara si din pacate nu putem face nimic pentru a schimba aceasta problema.
Stiu ca intr-o zi, tata m-a luat la lucru si banda nu mergea. Toata lumea era agitata, o intreaga cariera era ca in razboi. Trebuia reparata si din ce imi povestea tata, se stricase un reductor cu turatie variabila si linia fusese oprita. Ma uitam la kilometri de banda… Pentru prima data aveam ocazia sa o analizez foarte atent. Atunci cand merge, are destula viteza astfel incat sa nu o poti observa in detaliu. Eram fascinat, o tehnologie atat de simpla pentru anii 90… La televizor vedeam cu totul alte metode de trasnportare a carbunelui, insa Romania…
Reductorul nu a fost reparat, insa a fost inlocuit. Aveau cateva pe stoc, fiind firma uriasa isi permiteau. Aveau un depozit imens in care aveau piese de schimb si vrei 10 mecanici de intretinere banda. Ma gandeam la firmele mici din ziua de azi care nu isi permit stocuri… au avantajul ca se gasesc pe internet la firme precum Braco.
Banda de carbune a fost reparata si totul a revenit la normal. Desi defectiunea a fost remediata in mai putin de o ora, compania a avut de suferit. Orice oprire a benzii, am aflat ulterior, inseamna pierdere. Intr-un fel e destul de logic atunci cand ai contracte de respectat.