Mitul meseriasului

Nu stiu de ce toata lumea si-a luat titulatura de meserias. Daca ma uit pe scara blocului, toti sunt meseriasi. Unii se pricep la masini, altii la constructii, altii la zidarie, am instalatori si cate si mai cate. Ce sunt oamenii de meserie? Orice numai mecanici, zidari, zugravi si instalatori nu. Majoritatea au joburi de 2 lei si sunt nevoiti sa munceasca extra pentru a se intretine. Paznici, cu jumatate de norma, un uzine unde stim cu totii ca programul se respecta si este mai lejer, nu prea faci ore extra. Discutam despre oameni care nu doresc sa renunte la jobul sigur si prost platit pe care il au pentru a profesa in meseria ce o practica in timpul liber. Le e frica, nu sunt stapani pe ei si nu cunosc atata meserie cata ar trebui sa le ofere titulatura de meserias si cred ca nici nu or sa invete atat de multa din moment ce nu este meseria lor de baza.

Intotdeauna am spus ca un meserias adevarat are zeci de ani de cariera in spate. Un mecanic auto priceput a reparat masini o viata intreaga, nicidecum nu a muncit paznic iar in timpul liber a mai reparat cate o masina in fata blocului. Meseriasul autentic este omul care rezolva orice problema ce tine de jobul pe care il practica. Este omul valoros pe care preferi sa il chemi la orice ceas din zi sau din noapte.

Mitul meseriasului incepe dupa cum spuneam in anii 90, cand numai cine nu a vrut nu si-a luat aceasta titulatura. Este acel om care desi nu cunoaste suficienta meserie, se avanta in lucrari care de multe ori nu ies asa cum isi doreste clientul. Meseriasul adevarat trebuie separat de mitul meseriasului si cred ca stiti la ce ma refer. Oamenii priceputi nu trebuie bagat in aceeasi oala cu oamenii care pentru 1 ban in plus, sunt gata sa jure ca ei se pricep sa trimita pana si rachete in cosmos.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.