Eficienta trenului

Cat de eficient este trenul in tara noastra? Ma refer aici la CFR bineinteles, caci nu mai scrisesem de mult despre asa ceva. Stau momentam si ma uit cum trece un tren personal inspre gara Severin. E vorba despre 4 vagoane si o locomotiva electrica pricajita, necajita si greoaie. Am o vaga banuiala ca vagoanele sunt din primul razboi modnial, insa nu ma grabesc sa-mi dau cu parerea dupa aspectul fizic, e posibil ca in interior sa para din timpul razboiului dintre daci si romani.

Lasand ironia de-o parte, e clar ca avem o problema cu infrastructura cailor ferate. De ce Dumnezeului nu merge treaba la noi? Cred ca de cand l-au matrasit pe Ceasca, nimeni nu a mai construit nici macar 1 metru de cale ferata. Eventual au mai carpit pe cele vechi deteriorate sau furate de tigani. Drept urmare, astazi trenul circula cu viteza dricului pe sinele Romaniei.

Ma uit in vagoane si va o mana de oameni. Cum e posibil sa mai functioneze CFR-ul cand un tren se pune in miscare pentru 5 oameni? 5 oameni frate? Si mai mult ca sigur din cei 5 niciunul nu avea bilet. Stim cu totii cum se circula in Romania cu nasu’… Dai ceva la controlor si mergi pana la capatul pamantului daca ai nevoie. Pai te mai miri ca intra firma in faliment? Te mai miri ca se duce tara de rapa?

Performanta ar trebui sa fie un indcator destul de serios de care sa se tina seama atunci cand discutam despre asemenea “afaceri”. Ani de zile, CFR-ul nu a fost altceva de cat o unealta de stors bani pentru diversi si diverse campanii politice. Cu timpul insa, trebuie sa rezolvam problema CFR-ului caci in caz ca nu stiati, am ajuns deja de rasul lumii cu ale noastre trenuri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.