Trec pe acolo destul de des, este vorba despre un chiosc improvizat de tip fast – food de unde cumpar cafea sau vreun senvis atunci cand nu am timp sa ma duc sa mananc acasa. Stie toata lumea cum arata o gara, cu trenuri care vin si pleaca, cu oameni pe care ii vezi o singura data in viata pe peron. Fast food in regim de gara nu se refera la rapiditatea cu care fetele se pricep sa prepate senvisurile, ci la rapiditatea cu care acestea se schimba, vin, pleaca de la acest loc de munca.
De doi ani de zile de cand tot cumpar ba una ba alta de la acel fast food, nu cred ca trece luna sa nu vad o fata noua in peisaj si in ultima vreme incep sa ma intreb de ce. Bineinteles ca am identificat doua probleme, vesnicele probleme existente pe piata muncii din Romania.
- Tineretul fara chef de munca dar cu asteptari uriase
- Patronii zgarciti care cer si pe dracu si pe lacu considerand ca ti-a facut ceva favor angajandu-te.
Stim cu totii cum sunt tinerii din ziua de azi: vor bani dar fara sa munceasca pentru ei. Daca se poate, dupa terminarea liceului sa fie direct cu 1000 de euro salariu fara sa aiba nimic vechime. Pentru Romania, sunt asteprari cam mari zic eu… Daca vrei 1000 de euro pe luna trebuie sa stii sa faci ceva pentru ei inafara de spart seminte in fata scarii.
Patronii pe cealalta parte, cauta sa te munceasca cat mai mult pe bani cat mai putin. Au multe fixuri ciudate si sunt greu de suportat. De multe ori se poarta urat si au senzatia ca angajatii sunt ceva sclavi care trebuie sa stea si in cap daca primesc acest ordin.
Practic, cunosc oameni care de 5 sau chiar 10 – 20 de ani au acelasi loc de munca. Te intrebi de ce? Cum e posibil acolo sa nu plece nimeni si la acest fast food sa fie luna si angajatul? Poate ca s-au nimerit: angajatul cu bun simt la patronul ce stie sa-i fie prieten, nu tartor. Care il plateste cu 1 leu in plus fata de cat merita. Din punctul meu de vedere, patronii pot sa vina cu cereri extra fisei postului in momentul cand salariul tau este 100% corect si conform orelor lucrate si primesti + 1 leu fata de cat meriti in mod normal. Atunci da, patronul are dreptul la pretentii.